Проблеми и решения с изтощаването на iPhone батерията

Много от притежателите на iPhone се оплакват от проблеми с издръжливостта на батерията на своите апарати след тяхното отключване, ако преди това са ползвали телефона заключен. И тъй като у нас няма как да се направи това сравнение, защото за да се ползва телефона тук той трябва да бъде отключен, този проблем не рядко остава скрит от потребителя. Като резултат човек си мисли, че батерията на неговия iPhone наистина се изтощава твърде бързо, което не е много далеч от истината.Оказва се, че след отключване на телефона SSH клиента си остава стартирани продължава да очаква входяща връзка, което изглежда е основният виновник за по-малкото време за ползване с един пълен заряд на батерията. Естествено това не е единственият виновник, тъй като активирания Bluetooth, EDGE и безжичен мрежов контролер също спомагат за по-бързото изтощаване на батерията. Решението на този проблем е да деактивирате SSH, за да спре той да слуша за входящи връзки, както и разбира се да изключвате интерфейсите за безжична комуникация, когато той не е необходим. За съжаление стандартните възможности на iPhone не предлагат особено бърз, лесен и удобен начин да включвате и изключвате различните функции на телефона.

Решението на този проблем идва в помощта на програмата Services, която е неофициално приложения и трябва да инсталирате през Installer (даващ ви възможност за лесна инсталация на допълнителен софтуер). Стартирайки Installer трябва да отидете в категория Utilities, където ще намерите приложението Services, което е нужно да инсталирате. След неговата инсталация на мобилния телефон ще можете от един съвсем лесен интерфейс да управлявате състоянието на всички мрежови услуги на своя iPhone, тоест да включвате и изключвате Edge, Bluetooth, WiFi и SSH.

SSH
Първото нещо, което трябва да направите от Services е да деактивирате SSH демона, който слуша постоянно за входящи връзки от страна на потребител. Нуждата от използване на SSH достъп до устройството е много рядка и само когато се стигне до там можете да активирате отново SSHD, междувременно го дръжте изключен.

Bluetooth
Що се отнася до Bluetooth функционалността, ако не използвате хендсфри разчитащо на този безжичен интерфейс, то няма смисъл да я държите активна. За момента от Apple все още не са пуснали поддръжка на Bluetooth профили за свързване на стерео хендсфри, външен GPS приемник или дори трансфер на файлове към друг мобилен телефон или компютър. На по-късен етап, когато тази допълнителна функционалност бъде добавена в устройството ще може да преосмислите политиката си за активно състояние на Bluetooth адаптера.

GPRS/EDGE
Използването на мрежата на мобилния оператор за достъп до интернет по принцип е удобна възможност, когато става дума за неголям като обем трафик, като например за актуализиране на прогнозата за времето или при използване на IM клиент за чат. Ако обаче възнамерявате да разчитате на този тип достъп за обмен на по-големи количества информация, то в края на месеца може да бъдете много неприятно изненадани от сметката си. Ако възнамерявате да използвате по-често GPRS/EDGE функционалността за интернет достъп е добра идея да помислите за използването на пакет за достъп до интернет, който ви осигурява определен обем месечен трафик на доста по-изгодна цена. Трябва да имате предвид, че използването на EDGE за момента е възможно само в мрежата на Мтел (евентуално и в тази на Vivatel), тъй като Глобул не поддържат тази технология, а направо преминаха към 3G.

WiFi
Деактивирането на безжичния мрежов контролер също е добра идея, когато той не е необходим, тъй като това също може значително да помогне за осигуряването на по-дълго време за ползване на батерията с едно зареждане. Всъщност и при Wireless контролера, както и при останалите Network Services, е добра идея да следвате политика на неактивно състояние, до момента, в който не ви потрябва за ползване дадената функция.

Като резултат от използването на приложението Services за активен контрол на допълнителните мрежови услуги, поддържани от iPhone може да постигнете средно с около 30% по-дълго време на ползване с едно зареждане. Разбира се това зависи и от начина и честотата на използване на всяка от мрежовите услуги, както и от това колко активно ползвате мултимедийните (iPod) възможности на телефона. Като цяло при доста активно ползване на телефона в комбинация с адекватното управление на мрежовите услуги, тоест изключването им, когато не се ползват, би следвало да зареждате своя iPhone не по-често от веднъж на 3-4 дни.

 

15 коментара за Какво да правите, ако батерията ви се изтощава твърде бързо

 1. Nistel says:

  Другите неща да,но за EDGE не си прав – въпреки,че никъде не го пише официално мрежата на Вивател във големи градове поддържа EDGE от самото си стартиране – въпроса е многократно коментиран във клубовете на Дир.БГ и Mobilebulgaria.com – аз лично съм се убеждавал понеже ползвам мобилен интернет от години а на Вивател от самия им старт ..

 2. Bloody says:

  Възможно е, не съм тествал лично Vivatel за EDGE съвместимост, а не е обявено официално, така че не мога да потвърдя и дали работи с iPhone… 😉

 3. killerch0 says:

  По лични наблюдения, SSH е най големия проблем за издържливоста на на батерията, Edge i Wifi включени издържа 22 часа на аудио възпройзвеждане,

  Edge съм ползвал с Мтел и Вивател

 4. clipper says:

  Няма ли опция за изключване на SSH от самия тел. или е необьодимо това приложение?
  Моя тел. средно издържа около 2 дни…

 5. Bloody says:

  Получаването на достъп до SSH демона става след отключване на телефона, следователно подобна функционалност в стандартната конфигурация на iPhone не е и нужна. Нормално SSH достъпът е активан само когато телефона се пусне в режим на въстановяване до начално състояние, а не през цялото време както става след отключване. Services по принцип е удобна за пускане и спиране и на другите мрежови услуги, така че е добре да я има инсталирана.

 6. joro says:

  bloody, опитах да намеря приложението Utilities в Installer, но не намирам нито него, нито Sevrices. Ползвам версия v3.0b8. Имаш ли идея как да го намеря, бих искал да си изключа SSH-a. Thanks

 7. Bloody says:

  Категория Utilities, приложението Services е вътре… ако нямаш Community Sources инсталиран, го сложи първо него (от Sources) и ще ти се появи.

 8. joro says:

  bloody, стигнах до Services, но в момента в който вляза в него SSH се появява за секунда и после изчезва, остават опциите за on/off на Wifi, Bluetooth i EDGE. Uninstall-нах i install-нах отново но пак изчезва след секунда, опитах да “уловя” момента в тази секунда но телефонът не приема tap-a. Иначе се вижда че е On. Имащ ли идея каква е причината? Версията на Sevrices e 0.6.7 както е на снимката. Thanx!!!

 9. Bloody says:

  joro, имаш ли инсталиран BSD Sources и OpenSSH?

 10. joro says:

  не bloody, това което намирам в главния Package e BSD Subsystem както и OpenSSH. Тях ли трябва да инсталирам преди това за да изключа SSH?

 11. joro says:

  never mind bloody, вече ги инсталирах и изключих SSH-a. Мерси много! Знаеш ли ако uninstall-на тези 3 програмки сега когато SSH e off дали ще остане off или ще се включи отново. Просто ми станаха много иконите на springboard-a. И още нещо – с каква програма мога да си сложа всички допълнителни икони в една единствена която да ми остане на springboard-a? С други думи да ми служи като папка-shortcut. 10x!

 12. Bloody says:

  Защо ти е всичко да е в една папка, при положение, че може да имаш икони на няколко екрана…? Иначе например с Dock може да си сменяш удобно и лесно всички инсталирани приложения (жълтото “слънце” в долния десен ъгъл), а с Customize може да ги скриеш да не се показват всички.

 13. mlazarov says:

  От няколко дни имам iPhone. В началото имах супер много приложения.
  След инсталацията на една програма която трябваше да ми тунингова телефона всичко се помаза. Наложи се да си преинсталирам телефона.
  След това броя на приложенията рязко спадна. Приложения като “Services”, “OpenSSH” и тн вече ги няма. От категория Sources инсталирах Comm. Sources. Появиха се няколко нови приложения, но в основни линий половината софтуерни пакети ги няма. Може ли някои да помогне.

 14. deni says:

  Здравейте,
  И аз имах същия проблем като Joro. Инсталирах си BSD Sources и OpenSSH. Успях да изключа SSH, но не и EDGE. Когато рестартирам пък отново SSH ми е активен. Ако можете да ме help – нете ще съм много благодарна 🙂

 15. GxjIJSW6h5jB says:

  824281 598849Well written articles like yours renews my faith in today

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD