first-iphone-worm


През последните дни в интернет се вдигна доста шум около така наречения Ikee червей/вирус/троянски кон за iPhone, явно дело на Австралиец. В действителност самия вирус не е особено опасен, тъй като не води до някакви сериозни проблеми или загуба на информация. Това, което се случва след заразяването на вашия телефон е, че той става недостъпен през SSH и фоновата картинка бива сменяна с тази на изображението по-горе. Вирусът се разпространява сам, но единствено в определена мрежа на мобилните оператори в Австралия, което го прави сравнително безопасен за потребители в България или поне така изглежда на пръв поглед. Тъй като обаче изтече целия код на приложението не е изключено то да бъде допълнително доработено и разширено като функционалност, така че да стане наистина опасно. Затова и е по-ценно да се замислите малко повече за своята сигурност в момент, в който тя не е толкова критично засегната, за да може за в бъдеще да сте предварително защитени от други подобни заплахи…

За да избегнете потенциалния риск от проблеми с вируса Ikee за iPhone е нужно да направите нещо съвсем просто и то само ако сте направили джейлбрейк на своя телефон. Става дума за това, че трябва да смените стандартната парола за достъп до телефона през SSH, при което възможността от зараза мигновено изчезва. Факт е обаче, че много малко потребители реално сменят стандартната парола за достъп след като джейлбрейкнат своя телефон.

Ръководство как да смените root паролата на своя телефон…

14 коментара за Бъдете по-внимателни при джейлбрейк на вашия iPhone!

 1. gangster says:

  Rick roll xD

 2. velko says:

  А веднага след джейла ли се появява??

 3. Juskata says:

  През коя мрежа в Австралия става това заразяване?

 4. Ангел says:

  Писах подобно нещо вчера и на български, на някой ако му се струва сложно упътването по-горе, може да ползва и моето:
  http://blog.webtrail-bg.com/?p=174

 5. Владимир says:

  Относно смяната на парола.. стандартно в Linux така се сменя, но със 2.х firmware като си я смених и се омазаха нещата. Трябваше ръчно да си я генерирам с openssl. В 3.х оправили ли са го?

 6. Михаил says:

  Интересно

 7. Vlad says:

  Тоя сайт напоследък хич го нямя….преди се пускаха теми в него много редовно а сега – последната е от 11.11.09. Сигурен съм че има какво ново да се пусне ама….

 8. Гошето says:

  Ехооо нови новини нямали да има?! Другите сайтове всеки ден пускат най-малко по една новос,слух,клюка,а вие спите.

 9. ирина says:

  Не совсем согласен с тем, что главное – это научиться делать сайты. Мне кажется, что более актуально – это зарабатывать на сайтах, а сам сайт можно заказать. То есть, я считаю, что главное – это маркетинг.

 10. Гошето says:

  Скоро apple ще пуснат своя невероятен таблет питам се дали спящите красавици на този сайт. Няма ли да напишат някоя статика по този повод.

 11. Vlad says:

  Явно имат нужда от целувка за да се събудят!!! :):)

 12. Niki says:

  Таблета излезе казва се iPad вчера го анонсираха.
  На мен ми харесва.

 13. Гошето says:

  Да и аз го зърнах първоначално бях Шокиран но минаха няколко дни и вече ми допада Ipad!Устройство с потенциал то към софтуер!

 14. delmondo says:

  Wake up, Neo, wake up!

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD