Информацията още не е официална, но интернет сайта на българския делови ежедневник Дневник е в процес на оптимизация за iPhone. При опит да се отвори сайта www.dnevnik.bg в браузъра на мобилното устройство се появява оптимизирана страница в която не всички линкове работят, но основната информация се обновява също като в пълната версия.По непотвърдени слухове съвсем скоро ще стартира и оптимизирана версия на сайта на в-к Капитал.

Първият българоезичен новинарски сайт, оптимизиран за iPhone е този на британското издание Кафене, което се списва от бивши журналисти от българската редакция на BBC. Сайтът е онлайн от началото на декември 2007 и е до стъпен на адрес www.ikafene.net. Идеята на оптимизираната за мобилното устройство на Apple версия на kafene.net е да зарежда еднократно съдържанието, отваряйки главната страница, след което могат да се прочетат всички актуални новини. Това прави първоначалното зареждане, особено през GPRS или EDGE по-бавно, но след това разлистването на страниците е бързо и не изисква активна интернет връзка. Така е конструиран и сайтът на френския ежедневник Liberation iphone.liberation.fr.

Засега новините в оптимизирания сайт на Дневник се зареждат като заглавия, но достъпът до пълния текст не е възможен без интернет връзка. Към статиите все още няма възможност за коментари и оценка, както в пълната версия, но се надяваме и тази функционалност да бъде добавена в последствие.

Според непотвърдени данни от българските мобилни оператори в България вече има няколко хиляди потребители с iPhone, купени от чужбина и отключени, за да работят в българските мрежи. Колко е точният брой потребители все още никой не може да каже с точност, а междувременно продължават и спекулациите за предстоящо официално пускане на телефона от български мобилен оператор.

 

7 коментара за Дневник оптимизира сайта си за iPhone

 1. Mitko says:

  Аз мисля, че този телефон в България няма да дойде официялно. Apple не ни броят за хора, вижте че в iTunes не знаят, че има такава държава. Още повче телефона още не е излязъл в държави като Белгия, Холандия, Испания, Италя, та тука ще го пуснат 🙂

 2. clipper says:

  екстра 😉

 3. atanas says:

  Я вижте тук как цитират iphone-bulgaria… бравос

  http://www.technews.bg/info.php?id=6644

 4. Oggie says:

  Браво, браво!

 5. Воден дух says:

  Вече и “Капитал” оптимизира сайта си за “Айфон”.
  Митко, “Епъл” мноооого отдавна ни броят за хора – още от 90-те години компютрите им у нас се продават с ЛОКАЛИЗИРАНА операционна система и поддръжка на кирилица – нещо, което “Мафиясофт” от 2-3 години започнаха да правят.

 6. moi says:

  lol. verno li? molq vi xora nqkoi ako zn koga 666te go pusnat da pi666e!

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD