Както вероятно повечето от вас знаят iPhone не разполага стандартно с възможност за изпращане на мултимедийни MMS (Multimedia Messaging Service) съобщения, макар че според мен на малко хора им липсва тази функционалност. Вече обаче може да инсталирате допълнително неофициално приложение наречено MMS, което ви позволява да изпращате мултимедийни съобщения от телефона, макар все още да не се поддържат входящи MMS-и. Програмата можете да инсталирате от Installer, ако сте добавили като източник за инсталация на софтуер сайта на Атанас Чобанов или modmyifone.com, като естествено може да изтеглите приложението от официалната му страница и да го качите ръчно на телефона си.

Преди обаче да можете да изпращате MMS съобщения ще трябва да въведете настройките за MMS на вашия мобилен оператор в програмата, а това не е особено лесна задача. Причината е, че в момента програмата изисква да въведете само адреса на MMS център и proxy/gateway сървър, но за някои мобилни оператори е необходимо да се въведе и потребителско име и парола. Очаква се в следващата версия на програмата да бъдат въведени и допълнителните полета за настройка, така че ако за момента имате проблеми с връзката и изпращането на MMS съобщение през програмата, то явно ще трябва да изчакате до версия 0.2 на програмата.

Глобул, Мтел и Вивател предлагат два варианта за изпращане на MMS съобщения – през CSD, при което трябва да се набере даден номер за връзка или с помощта на GPRS/EDGE или по-високоскоростна интернет връзка. Имайте предвид, че при iPhone и MMS приложението е налична възможността за пращане само по втория начин, като за целта трябва да е изключена WiFi връзката на телефона и EDGE настройката да бъде активна. В противен случай може да получите съобщение за грешка при опита за връзка, като причините да виждате това съобщения може да бъдат доста на брой.

Имайте предвид, че за да може да използвате MMS услугите, ако сте абонат на Globul ще трябва да активирате услугата, логвайки се в WAP портала на оператора, нещо, което не можете да направите на iPhone, защото той не разполага с WAP браузър. Що се отнася до абонатите на Mtel и Vivatel, то услугата не би трябвало да изисква активация, като е достатъчно само да въведете настройките за достъп до MMS, за да може да изпращате мултимедийни съобщения. Напомням ви още веднъж, че с помощта на програмата MMS за момента може само да изпращате мултимедийни съобщения, но не и да получавате такива…

Повече информация за MMS
1. Услугите и настройките на Globul
2. Настройките за достъп за абонати на Mtel
3. Конфигурацията на услугата за потребители на Vivatel

Към официалната страница на програмата MMS за iPhone…

 

9 коментара за Изпращане на MMS съобщения от iPhone

 1. Nikolay Dimitrov says:

  Niakoi opitval li e tozi software s Mtel? Kakvo to4no vpisvate v MMSC i Proxy poletata na Settings?

 2. GVB says:

  Значи в момента тествам аз с мтел и е неуспешно. До колкото прочетох в интернет, за да сработи трябва да се въведе в Setting -> Network -> EDGE следните неща:
  APN: mms-gprs.mtel.bg
  User: mtel
  Pass: mtel
  Това означава, че или имаш интернет или ммс, което може би малко е неудобно, но предполагам след време ще се оправи.
  В настройките на ММS приложението се слага
  MMSC: http://mmsc
  Proxy: 010.150.000.033:8080

  Интересното е, че се канектва към MMS сървъра и той ми връща някаква грешка. Ще продължавам да тествам дано изкочи нещо.

  Пробвах и с GLOBUL, но даже не стигам до свързване с MMS сървъра.

 3. DrBr says:

  Не съм пробвал със старите версии на SwirlyMMS, но 0.3.6 /последната в момента/ работи без проблеми с Мтел. Изпраща и приема с посочените горе настройки.

 4. doko says:

  При мен работи (версия 0.3.8) с
  HTTP Proxy*: 010.150.000.033:8080
  MMSC: http://mmsc
  APN : mms-gprs.mtel.bg
  user mtel
  pass mtel
  image size low

 5. mia_7 says:

  хора я помогнете сега как да разбера кога е изпратен ммс-а щото на мен ми изписва едно OUT пред тях и нз даλи е пратен или не и др въпрос е – как да пращам снимки които са извън Camera Roll ,демек такива дето съм качил а не снимал,работя със Swirly MMS.плс пишете по възможност на пощата,мерси много!

 6. niki says:

  работи през swirly mms на 1.1.4 перфектно! само, че е демо версия за 14 дни…

 7. Vassil says:

  GVB, успя ли да подкараш изпращането на MMS?
  Значи с тези настройки успях да подкарам да получавам MMS в Мтел, но не и да изпращам. 🙁

 8. Vassil says:

  Не знам дали макс. размер на съобщението не оказва влияние. Пробвах със 100, 300 и 500 и все същото.

 9. 2BgLwyudA6 says:

  24012 543544I always was interested in this subject and nonetheless am, thankyou for posting . 199964

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD