Основната новина са слуховете за очакваният в събота ъпдейт на системния софтуер за iPhone до версия 1.1.3, като за нововъведения се спрягат следните няколко неща: наличието на диктофон, възможност за едновременно изпращане на един SMS до няколко потребителя и функция позволяваща да използвате вашия iPhone като външно устройство за съхранение на данни. Много вероятно е с пускането на фирмуер версия 1.1.3 да стане публично достъпен и метод за отключване на купените направо с версия 1.1.2 телефони, но и това все още е толкова сигурно, колкото и слуха за предстоящия ъпдейт…

В Германия спира продажбата на “отключените” телефони за 999 евро, след като от като съдебното решение отпреди няколко седмици, което задължи T-Mobile да предложи и такава версия на телефона беше отменено. Това означава, че такива телефони ще се продават засега официално само във Франция, при това дори на по-изгодната цена от 749 евро. Междувременно от T-Mobile обявиха, че в края на двугодишните договори на техните клиенти закупили iPhone техните устройства ще бъдат безплатно отключени за ползване с произволен мобилен оператор. Що се отнася до леко закъснялото представяне на устройството във Франция, спрямо неговата официална премиера в Англия и Германия, то това изглежда не оказва негативно влияние върху интереса и продажбите му. Според Orange, официалния партньор на Apple във Франция, през първите 5 дни след премиерата на iPhone в страната са били продадени близо 30 хиляди телефона.

От Гугъл вече предлагат специално оптимизирана версия на търсачката за потребителите на iPhone, като е достатъчно просто да отворите www.google.com през своя мобилен телефон, за да получите удобен достъп до възможностите на търсачката. Мобилната версия е предназначена да разполага резултатите и услугите предлагани от Google оптимално за резолюцията от 480×320 точки на екрана на iPhone, при което се елиминира нуждата от увеличаване и намаляване на екрана с помощта на двата пръста. Естествено от Google са разположили линк на главната страница, които позволява да превключвате между оптимизираната мобилна и стандартната версия на сайта, за да може да използвате тази, която ви е по-удобна.

Програмата anySIM, която няма как да не ви е позната, предвид факта, че тя е основното безплатно приложение, позволяващо ви да активирате възможността на заключен iPhone да работи със SIM карта на произволен мобилен оператор ще стане с отворен код. Разработчиците на приложението са решили окончателно да пуснат свободно сорс кода на програмата, което би трябвало да помогне значително за неговото бъдещо развитие или поне такива са очакванията на всички. Очаква се сорс кода на anySIM да бъде пуснат под GPL лиценз още утре на официалната страница на проекта, но дали това ще стане предстои да разберем след един ден…

От AT&T отново потвърдиха носещите се от доста време слухове за 3G версия на iPhone през 2008 година, като нов модел със сигурност няма да видим преди февруари, когато се чака и официалната поява на SDK за телефона. Ако обаче от компанията запазят останалите параметри на устройството и сменят само GSM модема на телефона може да се очаква спад на максималното време за разговори от около 8 на 5 часа. Все пак очакванията са, че от Apple ще намерят решение и на този проблем, което може да бъде дори просто батерия с по-голям капацитет от използваната в момента. Така или иначе липсата на 3G поддръжка е един от основните недостатъци, изтъквани от противниците на устройството, макар че наличието на тази функция в действителност не е кой знае какво. Все пак колко от вас използват 3G мрежата за провеждане на разговори, ако вашия настоящ телефон има нужната поддръжка, а да не говорим за ползването на възможностите за видео разговори. Всъщност основното предимство на 3G поддръжката би било възможността за използване на по-висока скорост за достъп до интернет през мрежата на мобилния оператор, което също не е кой знае какво предвид наличието на WiFi.

 

21 коментара за Интересни новини и слухове около iPhone

 1. dramov says:

  интересно дали ще трябва да се минава през 1.1.2. за да се ъпгрейдне ди 1.1.3.

 2. ceo1 says:

  S netarpenie chakam namiraneto na nachin za okluchvaneto na sim-a na 1.1.2.
  Stranicata na google optimizirana za google q vidqh oshte predi 2 dni. Na men obache klasicheskata mi e po udobna.
  Facebook pak zarejda samo stranica optimizirana za iphone.
  Imam edin vapros, nqkoi znae li kak se smenq bateriqta na iphone?

 3. Bloody says:

  Разглобява се телефона, разпоява се батерията и се запоява новата, след което се прави обратния не особено лесен процес по сглобяването…

 4. ceo1 says:

  Пълен ужас. Имаш ли представа колко време и дават на една такава батерия?
  Явно идеята е направо да се купува нов. Apple сигурно е единствената компания в света, която прави най-много монополни схеми за да ограничи и задържи потребителите. Open Source е май мръсна дума за Steve Jobs.

 5. Bloody says:

  Спокойно, имаш поне 300-400 зареждания, което е достатъчно за минимум година и половина, при положение, че не пускаш телефона или поне за около 3 при нормално ползване.

 6. ceo1 says:

  Аз съм спокоен. Въпроса е как ще ги сменяме после… запояване, разглобяване… направо нов.

 7. Bloody says:

  Ами след 3 години като нищо може да има и версия 3 или дори 4 на iPhone, която да бъде много по-напред като възможности и параметри… 😉

 8. Foz says:

  ceo1 за сервиз на Аpple чувал ли си ?

 9. ceo1 says:

  Честно казано не, а ти чувал ли си за такъв сервиз в България?

 10. Петър Адамов says:

  В България има един или два Епъл Стор-а. Обаче 🙂 ОБАЧЕ 🙂 За сервиз забравете 🙂

 11. dramov says:

  apple официално обявиха че подмяната на батерията ще е безплатно, а додето я разкостим от ползване ще се появи и сервиз, ако ли не ще минем през някоя съседна страна. не е толкова страшно.

 12. Петър Адамов says:

  Драмов, мнооого си прав 🙂 Мисля, че току що успокои много хора 😉

 13. Bloody says:

  dramov, гаранционна подмяна на батерия е Европа, на телефон купен от USA, който е бил отключен и съответно е останал без гаранция… дааам, представящ ли си. Просто ще си сменяме сами батериите или в някои неофициален GSM сервиз ще се нагърбят с тази “нелека” задача, защото батерии за подмяна се продават отделно от доста време…

 14. dramov says:

  прав си , и аз се размислих над този факт , но може до тогава да има някаква политика на аппле към инзи момент.
  Ъпгрейднах си фона по твоята схема – перфектна работа. С нетъпрение очаквам такива инструкции за 1.1.3 🙂

 15. Петър Адамов says:

  драмов, наблюдавай батерията, за да кажеш, дали държи повече, както уж трябва да бъде…

 16. Петър Адамов says:

  аз още не съм ъпгрейднал до 1.1.2, за сега не виждам смисъл поне при мен…

 17. dramov says:

  аз го направих с мисълта, че за 1.1.3 трябва да имаш 1.1.2

 18. Петър Адамов says:

  ми то май е така 🙂 незнам. като излезе 1.1.3 ще му мисля 🙂

 19. Използвам 1.1.2 вече около 2 седмици и при нормална ежедневна работа батерията държи с няколко часа повече. Преминаването през менютата е значително по-бързо, което може да се обясни и с overclock-ването с 12 MHz. =)

 20. ceo1 says:

  Вече споменах за мега затворената политика на Apple, така че забравете. Това за сервиз в БГ ми звучи много смешно. Колко от компютрите са Apple , 3%?
  Проблема на Apple в България идва от това, че за пазара тук марката излиза много скъпа, докато в Америка цените на Apple са даже евтини за пазара там.
  С две думи в България Apple е марка за заможни хора.

 21. Драгомир Сотиров says:

  Блъди, какво означава 300-400 зареждания ?

  Моят Айфон постоянно седи на USB поставката включена към компа ми.

  Вадя го от там само по 5-6 пъти на ден, докато съм навън.

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD