Започваме с основната новина, която е пускането на нова версия на софтуера за iPhone и iPod touuch, става дума за фирмуер 2.1, който е четвърти поред от серията ъпдейти 2.x. Всъщност няма как да не ви е направило впечатление, че напоследък от Apple ни засипват твърде често с нови версии на софтуера, без обаче да има кой знае колко съществени промени и нововъведения. Случаят с 2.1 е подобен, тъй като това, което очакваме са предимно оправени бъгове, в комбинация с леко подобрено бързодействието при работа. Естествено налице са обещания за по-малко проблеми свързани с досадния Call Failed, както и оптимизации по отношение на енергопотреблението и съответно по-продължително захранване от батерията с едно зареждане. Би трябвало да има оптимизации и при синхронизиране на информация между компютъра и телефона и музикалния плейър, но все пак ще трябва да почакаме още малко, за да сме сигурни какво точно ново ще открием във версия 2.1…

Ъпдейтът версия 2.1 за iPod touch вече е достъпен за сваляне от всички притежатели на устройства с фирмуер 2.x (безплатно) или срещу 9.95 долара за собственици на устройства с по-стара версия. Новата версия на софтуера за iPhone обаче се очаква да бъде пусната чак в петък, така че за нея ще трябва да почакате още малко, особено докато се появи и патчната версия, която да работи с неофициално използвани телефони.

Интересните неща обаче не свършват само с ъпдейта на софтуера, тъй като от Apple са подготвили ъпдейт и намаление на цената и за iPod touch, който подобно на новата версия на iPhone също получи втора версия. Новият iPod touch е с дизайн, наподобяващ този на 3G iPhone, като разбира се музикалният плейър е с по-тънки размери, като добрата новина е, че металният капак отзад си остава… метален. Новите iPod touch вече разполагат с хардуерен бутон за регулиране на звука, както и с вграден високоговорител, така че да могат да се използват без задължително в тях да са включени слушалки.

От Apple са ни подготвили и нова версия на програмата iTunes, в която са добавени още интересни възможности. Може би най-интересната функция е т.нар. Genius, която позволява на програмата сама да определя кои песни от музикалната ви библиотека биха вървели добре заедно. Може да използвате тази функционалност, за да създавате “интелигентни” плейлисти, без да се налага да преслушвате всяка една песен и да подбирате с часове как да комбинирате отделните парчета. Другата по-интересна новост са най-накрая освежените визуализации, които идват с iTunes 8.0, които наистина изглеждат доста обещаващо и със сигурност може да разнообразят малко живота ви докато слушате музика и нямате какво друго да правите… 😉

Повече подробности можете да научите от вчерашната презентация на Стив Джобс…

 

5 коментара за Интересни новини от Apple около iPhone и iPod touch

 1. @eenk says:

  Новите iPod-и (1, 2) не са нещо нечувано (дори завръщане към стари форми), а функцията Genius на iTunes 8 повтаря last.fm / pandora, но не много успешно. Aко избереш рок парче – пуска ти друг рок. Вярвам, че хората са по-широко скроени от това.

  2008 не е много иновативна за Apple. Мениджърска играчка, по-евтин телефон, а сега – и оцветяване и поевтиняване на iPod-ите, за да се допродадат. Съмнявам се вече да бутат в iPod посока, защото iPhone продажбите им изяждат напълно тази апаратура.

  Следващата версия на операционната им система – 10.6 се очаква да е вътрешен ъпгрейд, който ще е много важен, но скучен за хората.

  През 2009-та трябва да мръднат, според мен, с много, и нови неща, иначе съвсем ще влязат в клишето и аксесоарите.

  Трябва им ултрапортативен компютър ала Eee PC или устройство ала iPhone, но два пъти по-голямо откъм touch екран, което да има повече компютърни възможности.

 2. Жоро says:

  Аз лично съм доволен от функцията Genius.Не мисля че ми пуска парчета просто от подобен жанр, а по-скоро с подобен битреит и тоналност и понякога даже успява да ме изненада приятно ( макар и с музика от собствената ми библиотека).

 3. Момчил says:

  Преди няколко часа си купих едно такова 8гб, много ми се искаше, да е 16гб, но нямаха в магазина и реших, че тези 100 лева ще си ги изпия, като се прибера у в България.
  WiFi не работи по средата между двете крила на хотела, където работи лаптопа ми. Май само това ми е забележката, освен това, че apple са единствената фирма, която ми провери билинг адреса, дали наистина ми е в сащ и не можах да се регистрирам, но това като гледам е вече разискван проблем.

 4. hV3CgVuVJ says:

  358973 921967Cool text dude, maintain up the excellent function, just shared this with the mates 38059

 5. 832216 403468I actually like your writing style, excellent information , thankyou for putting up : D. 670595

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD