На традиционното ежегодно събитие WWDC на Apple не беше представено ново мобилно устройство на компанията под формата на iPhone, но пък има доста интересни новости, като еднo от основните разбира се беше съвсем очакваната премиера на iOS 6.0. От Apple се похвалиха, че броят на приложенията в App Store е достигнал 650 хиляди, като 225 хиляди от тях са предназначени за таблетите iPad. Овсен това потребителите са извършили 30 милиарда изтегляния на приложения до момента, а разработчиците на софтуер също има от какво да са доволни предвид наличието на 400 милиона акаунта в iTunes на потребители въвели своите кредитни карти… а на самите разработчици на софтуер до сега са били изплатени 5 милиарда долара от покупки на техните приложения. До март тази година от Apple са успели да продадат 365 милиона мобилни устройства с iOS операционна система, 80 процента от които ползват iOS 5.

Преносимите компютри на компанията получават лек ъпдейт до новата Ivy Bridge платформа на Intel, която наскоро направи своята официална премиера и за PC потребителите при мобилните компютри. И ако досега сте се чудили с какво точно, освен може би с операционната си система, лаптопите на Apple превъзхождат PC системите до момента, то при новите MacBook Pro лаптопи ще има едно много съществено нововъведение, което наистина си заслужава – Retina екран с висока резолюция. Подобно на iPhone и iPad, Apple направи премиера и на Retina екран с висока разделителна способност, като тук тя е 2880×1800 точки (220ppi), нещо, кеото до момента нито един друг лаптоп не предлага. Освен Ivy Bridge процесори, интересно е и наличието на актуалното поколение Nvidia Kepler графични процесори осигуряващи висока графична произовидтелност, нещо, което определено е необходимо, за да може без проблеми да се използва високата разделителна способност на новите Retina екрани на MacBook Pro.

Новата версия на операционната система за компютрите на Apple – Mac OS X Mountain Lion ще бъде пусната през Юли и ще струва само 20 долара, като в “планинския лъв” ще има доста интересни новости за потребителите на Mac системи. Премиерата на iOS 6.0 за мобилните телефони, таблети и музикални плейъри на Apple също беше официално анонсирана днес, като засега ще има само бета версия, а финалния код се очаква да бъде готов през есента, когато вероятно ще видим и премиерата на новия iPhone. В новия iOS 6.0 софтуерният асистент Siri ще бъде значително подобрен, като добрата новина за потребителите на новият iPad (iPad 3) е, че Siri ще бъде достъпна и за актуалната версия на таблета с появата на ъпдейта за мобилната операционна система, когато тя стане достъпна през есента. Друга особено интересна новост в iOS 6.0 е преминаването от използването на Google Maps към решение за навигация разработено от Apple, разбира се това макар и да звучи доста обещаващо, като нищо може да създаде проблеми за потребителите от не толкова големите региони, като България например. Факт е, че от Гугъл осигуряват доста по-добро интернационално покритие към настоящия момент, а практиката на Apple за международно покритие на различни услуги показва, че приоритет имат определени по-големи пазари, а за други региони е нормално да има известно забавяне.

Повече подробности за това какво да очаквате от iOS 6.0…

Ключови думи:  

Eдин коментар за Какво обяви Apple днес по време на WWDC 2012

  1. nba jerseys says:

    супер яко изложение, бил съм в Германия на подобно…

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD