Свързването между компютъра и мобилния телефон по безжичен път е особено удобно, като за целта се използва Wi-Fi функционалността на iPhone и инсталирания при неговото отключване SSH демон (сървър). Ако не сте качили програмата OpenSSH след Jailbreak на телефона то е добре да го направите сега, като за целта трябва да стартирате приложението Installer и да инсталирате следните неща: от категория Sources -> Community Sources и от категория System -> BSD Subsystem и OpenSSH. След което е добре да сложите и от категория Utilities програмата Services, която ви позволява да включвате и изключвате бързо и лесно различните мрежови услуги на iPhone (вече съм писал за Services, така че можете да погледнете и този материал на сайта)…След като телефона ви е вече подготвен може да изтеглите WinSCP и да го инсталирате на вашия компютър. Преди да преминете към свързването на телефона, трябва да настроите безжичната му връзка, като най-удобно това става, ако разполагате с безжичен рутър (маршрутизатор). По този начин вашият iPhone ще получи автоматично настройките за мрежата и ще може да използва споделената безжична интернет връзка, както и разбира се да се свърже с други компютри в мрежата на рутера. Ако не разполагате с безжичен рутер ще трябва да използвате безжичен мрежов контролер на вашия настолен и/или мобилен компютър, като двете устройства ще трябва да бъдат свързани посредством ръчно задаване на IP адреси. Така или иначе при свързване към безжична мрежа с iPhone трябва да знаете какъв IP адрес има устройството, за да може да се свържете към него с помощта на WinSCP. Ако сте въвели ръчно адреса, то със сигурност го знаете, но ако рутера му е заделил адрес посредством DHCP, можете да видите какъв е той, отваряйки Settings / Wi-Fi на телефона и щракайки върху синята стрелка вдясно от името на безжичната мрежа.

Знаейки IP адреса на вашия iPhone, можете да стартирате програмата WinSCP и да въведете този адрес в полето Host name, като в конкретния пример имаме 192.168.0.5 като IP на телефона. След това трябва да изберете SCP протокол за връзка от падащото меню File protocol. Не е нужно да въвеждате потребителското име и парола на този етап, те ще ви бъдат поискани след като щракнете върху Login бутона…Както вече е писано на сайта, стандартното потребителско име е root, а паролата е dottie за телефони с фирмуер 1.0.2 и alpine за устройствата с по-новия фирумер 1.1.1. Добре е след първото логване на телефона да подмените стандартната парола, като за целта се използва командата passwdСлед като се логнете в телефона стандартно би трябвало да се намирате в директория /private/var/root, като ако искате да качите някакво приложение на телефона, като например anySIM, за да може да отключите възможността за използването на произволна SIM карта и мобилен оператор, трябва да се върнете в главната директория. Там ще видите папка /Applications, в която стандартно се помещават всички инсталирани на телефона приложения…За да качите файл или папка, например AnySIM.app от вашия компютър на телефона е достатъчно да маркирате нужните файлове и да пуснете копиране от WinSCP. Ако качвате програма, която трябва да може да бъде стартирана на самия телефон е нужно да поставите отметка на Set permissions и да въведете 0755 в полето отдолу, в противен случай качените от вас файлове няма да могат да бъдат стартирани.

Имайте предвид, че след качване на приложение с помощта на програмата WinSCP то неговата икона няма да се появи веднага на екрана с инсталирани приложения на самия iPhone. Необходимо е да рестартирате SpringBoard (приложението управляващо главния екран на телефона), за да може то да презареди информацията и да отчете новата програма или направо да рестартирате самия телефон. Например след инсталация на софтуер през Installer приложението автоматично се извършва рестарт на SpringBoard, поради което след излизането от Installer вие сте на началния екран за отключване на телефона.

Не забравяйте да изключвате Auto-Lock функционалността на телефона, когато възнамерявате да се свързвате към него през WinSCP, защото при автоматично заключване на устройството се прекъсва и безжичната връзка, а следователно и тази на WinSCP. Промяната на състоянието на автоматичното заключване на телефона става от Settings / General / Auto-Lock.

WinSCP е безплатен и можете да го изтеглите от тук…

 

15 коментара за Как да използваме WinSCP за връзка с iPhone

 1. Varty says:

  Нещо не мога да го подкарам това SSH
  Bloody беше прав за качените през ibrick програми и тези при инсталера .
  След като ги подмених (bsd subsystem i openSSH) в Services имам SSH (ON/OFF) , интересното е че като му дам ON си седи на ON ,но като илезна от Services и после пак влезна е OFF . Някакви идеи как да го оправя ?
  WinSCP – то естествено ми казва ,че не може да намери такова ип и връзката не може да се осъществи .

 2. Chekara says:

  hmmm
  нещо ми дава
  access denied
  с парола root и име dottie
  пък и в друга статия в този сайт паролата и името са разменени
  iPhone 1.0.2 root логин
  username: root
  password: dottie

 3. Chekara says:

  некви идеи… да не би този дето ми е отключил телефона да ми е сменил паролата….
  как да подкарам WinSCP
  се ми дава access denied

 4. msd says:

  Отключих телефона без да използвам компютър 🙂 само Wireless router
  За тези който искат да знаят как 🙂
  ================================================== ===============================
  ====== Unlock iPhone with AnySim 1.1.
  ================================================== ===============================

  01. Go to Installer

  02. Click on Sources icon, add the source: http://i.unlock.no

  03. Refresh sources

  04. Under System folder, install BSD Subsystem

  05. Under Unlocking Tools folder, install AnySIM 1.1.

  06. Return home to Springboard – Turn off iPhone

  07. Insert your local SIM card (not iPhone AT&T SIM)

  08. Restart iPhone and run AnySim 1.1.

  09. After complete turn iPhone off then on

  NOTE: iPhone should be unlocked

  10. Uninstall AnySim 1.1. via installer

  NOTE: Additional sources for AnySim 1.1p if you prefer (http://rep.frenchiphone.com & http://iphone.blurgle.ca/repo)

 5. Bloody says:

  За 1.0.2: root / dottie
  За 1.1.1: root / alpine

  Възможно е и да е сменена паролата, решението за това е да се пусне Restore на телефона, при което ще се върне стандартната парола…

 6. Chekara says:

  а ще се заключи ли
  ако сега е отключен

 7. Bloody says:

  да

 8. Chekara says:

  dobre … i posle kato se zaklu4i… moga li napravo da update na 1.1.1 i da go otklu4a ili tree da minavam prez virginaze i t.n.
  i da go brickna 😀

 9. jordyv says:

  Аз съм с 1.1.4
  каква трябва да е паролата за него ?

 10. Marti says:

  И аз съм с 1.1.4 , кажете паролата

 11. RESIDENT says:

  Server unexpectedly closed network connection

  Как да реша този проблем.
  Реших да деинсталирам отделните компоненти, които са необходими за WinSCP връзката.
  За BSD subsystem ми позволява само REINSTAL, но след това е константно- Package download failed!
  И сега???????

 12. vaxo says:

  За да конектнете iphon-a към Win scp трябва в полето user name да напишете root. a за парола запиште alpine. Ако ви трябва още нещто моят скайп е kipareca1 с каквото мога ще се опитам да ви помогна.

  Саита е добар но няма много от това което на мен ми трябва за моят iphone

 13. Niki says:

  Аз искам да попитам чрез winSCP може ли да се борави с фаиловете на iPhone през USB-то, а НЕ през Wi-Fi ? И ако може, как става?

 14. […] помощта на SSH (в iPhone-Bulgaria е обяснено как се използва WinSCP за връзка с iPhone, както и как можем да използваме SSH през USB кабела). След […]

 15. Людмил Иванов says:

  Здравейте! От няколко часа чета по сайтовете различни съвети, но така и не можах да си реша проблема, а той е следният:

  Без да искам съм премахнал Cydia от телефона и се опитвам да я инсталирам. Изтеглих на компютъра ZIP фаил със Cydia.app. От там нататък четох, че за да я инсталирам ми трябва Installer.app (изтеглих и него на компютъра) а за да го инсталирам пък него ми трябва SSH client. (Имам Putty, OpenSSH и WinSCP), разбрах и какво ми е IP-to (с рутер на БКТ съм) но когато задам IP с порт 22 и SCP протокол изписва Network Error: Connection Refused.

  Може ли да ми кажете какво съм пропуснал

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD