Благодарение на руския програмист Слава Карпенко от известно време има неофициална клавиатура на кирилица за iPhone, като първоначално руската клавиатура създадена от него беше предназначена само за телефони с версия на системния софтуер 1.0.2, но от съвсем скоро е достъпна и версия за 1.1.1. Благодарение на създадения от Карпенко руски вариант на клавиатурата вече е наличен метод за преработване на клавиатурата от Руски за на практика всеки друг език, включително и български. Именно на базата на този принцип българинът Атанас Чобанов е направил българска версия на клавиатурата, която засега е съвместима само с устройства, които все още не са обновени до 1.1.1 фирмуер. Така, че ако все още използвате iPhone версия 1.0.2, то можете да го обзаведете и с виртуална клавиатура, позволяваща писането на кирилица. А тъй като iPhone работи с Unicode стандарт на практика почти всички приложения могат без проблеми да използват текста написан на кирилица. Естествено изключения не липсват като например универсалния IM клиент Apollo, който все още не работи с кирилица, но и това може да се промени…

Инсталация на българската клавиатура за 1.0.2
– Започвам с това, че тази версия на клавиатурата засега работи само с iPhone 1.0.2, така че в никакъв случай не пробвайте да я слагате на телефони с фирмуер версия 1.1.1!!!
– Предполага се, че вече имате качено приложението Installer на вашия телефон и неговата файлова система е отключена, а покрай това вероятно и пълната функционалност на телефона.
– Ако сте с по-стара версия на Installer (преди 3), отворете Safari от вашия телефон и отидете на адрес: http://russianiphone.ru/beta/en/ от където трябва да добавите нов източник за софтуер, след което отворете http://www.atanas.fr/iphone/ и добавете и този източник.
– При положение, че вече използвате някоя от актуалните бети на версия 3.0 на Installer приложението на вашия телефон ще можете директно да добавите източниците, без да се налага дa ползвате Safari. За целта стартирайте Installer и отидете на Sources, натиснете бутона Edit, след това Add и напишете двата адреса по-горе.
– Обновете информацията от източниците за инсталация на софтуер, като отидете в меню Sources и натиснете бутона Refresh. Ако все още не сте направили това при добавянето на новите източници, независимо по кой от двата метода.
– След това в списъка с категории трябва да видите нова такава с името Localizations, в която ще намерите програмата Mobile Enhancer. Инсталирайте я, след което отидете в категория atanas.fr и добавете Bulgarian Keyboard 1.0.2.
– Остава само да рестартирате телефона, или да го изключите и включите, тъй като това отнема по-малко време от процедурата по рестартиране. След това при активиране на виртуалната клавиатура в дадено приложение с натискането на бутона ?123 би трябвало да може да превключвате и на клавиатура с кирилица.

На личната си страница Атанас Чобанов съобщава, че работи и по версия на българската клавиатура, която е предназначена за новия фирмуер 1.1.1, а също така и по локализация на телефона на български, която включва и превод на неговия интерфейс. Повече информация за етапа на готовност можете да получите на тази страница: http://www.atanas.fr/?Home:iphone, като вероятно към края на седмицата ще има някаква готовност по клавиатурата за новата версия…Междувременно ако има желаещи да се проявят в ролята на бета тестери и да помогнат за подобряване на превода на интерфейса на iPhone с фирмуер 1.1.1, то след добавянето http://www.atanas.fr/iphone/ като източник в Installer може да сложите последната бета версия на превода. Ще я намерите в категория atanas.fr под името Bulgarian 1.1.1 Beta 2, като не се опитвайте да качите превода на телефони с фирмуер различен от версия 1.1.1! Ако имате някакви забележки и/или предложения за превода на интерфейса използвайте системата за коментари или изпращайте скрийншотове с описание на вашето предложение директно на Атанас Чобанов…

Инсталацията на бета версията на превода активира интернационалната поддръжка на телефона, ако все още не сте направили това, като на вас ви остава само да изберете новия език на превод. За целта трябва да отворите Settings / General / International и да изберете българските регионални настройки и език на интерфейса. И отново напомням, че става дума за бета версия, която може да предизвика нервни припадъци, горещи вълни и използване на ненормативна лексика пред деца, както и разбира се редица други странични ефекти 😉

 

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD