Конвертиране на видео клипове в iPhone формат


Мобилният телефон на Apple разполага с пълната функционалност на традиционен видео iPod, което позволява възпроизвеждането не само на музика, но и на видеоклипове. За съжаление обаче iPhone поддръжка само видеоклипове кодирани с MPEG-4 или H.264 и във формат .m4v, .mp4 или .mov. Това означава, че не можете просто да качите видео в какъвто и да е формат и да се надявате, че то ще може да се гледа без проблеми на iPhone. Необходимо е да конвертирате вашите видеоклипове компресирани с Xvid, Divx или друг кодек в правилния формат, който ще ви позволи да ги включите в iTunes, след което да ги синхронизирате със своя iPhone. За целта обаче ще ви е необходим специализиран софтуер, който да може да приеме всякакъв входящ видеофайл и да го конвертира в .mp4 или .mov формат. Такива приложения има доста на броя, някои от които безплатни, а други платени, които успяват да постигнат желаната цел, но с различно ниво на успеваемост. Става дума за това бързодействието с което се извършва компресията, колко добре се преоразмерява картината, какво е качеството на получения образ и т.н. След изпробване на разнообразни решен програми, имащи за цел да извършат необходимото прекодиране на видео файловете се спряхме на едно безплатно приложение, което за момента се справя най-удачно с поставената задача…

Videora iPhone Converter


Програмата Videora iPhone Converter е предназначена за конвертиране на видео файлове във формат avi, divx, xvid, flv, x264, vob, mpeg, mkv, wmv, mov и други в подходящите за iPhone .mp4 и .mov формати. Програмата е напълно безплатна и е подходяща както за напълно начинаещи потребители (Normal Mode), така и за хора, които са по наясно с процеса на прекомпресиране и искат да имат по-голям контрол (Power Mode). Може би единственият недостатък на Videora iPhone Converter е малко “по-шарения” интерфейс на приложението, който може да не се хареса на всеки потребител, но по-важното е че програмата разполага с необходимите възможности и върши чудесна работа.


Нормален режим за начинаещи

Videora iPhone Converter нормален режим за видео конвертиране


Въпреки че този режим на работа е много лесен, тъй като използва принципа стъпка по стъпка в комбинация с подробно описание и визуално ръководство за всеки от етапите, то той не дава съвсем ясна представа какво точно се случва. Настройката на видео компресията се извършва посредством няколко слайдъра, които вие премествате, без да имате твърде ясна информация за тяхното влияние върху параметрите на процеса по прекомпресиране. Така или иначе това е бързият и удобен начин да получите видео, което може да метнете направо в iPhone и да гледате, без да си давате много зор.


Разширен режим за експерти

Videora iPhone Converter експертен режим за видео конвертиране и компресиране


Ако имате идея как се прекомпресира видео, както и какви са основните параметри и как те влияят върху размера и качеството на получения видеоматериал, то това е режимът, който трябва да предпочетете. Той ви дава възможност да работите с предварително дефинирани профили за компресия, които са ясно описани като параметри (резолюция, битрейт на аудио и видео и т.н.). На разположение имате дори възможност за създаване на собствени профили за компресия с цел постигане на оптимално съотношение между качество, скорост на компресия и размер на получения видеофайл. В този режим най-удачният избор сред предварително зададените профили се явява , но тъй като той не предлага оптималното ниво на качество ще ви помогнем със създаването на по-добър профил.


Дефинирайте собствен профил

Видео профил във Videora iPhone Converter


Ако разполагате с по-мощен компютър, най-вече по отношение на процесора, тъй като програмата може да се възползва и от многоядрени системи, то най-добре е да ползвате двупасов режим на компресия. Това ще увеличи времето за обработка на видеоматериала, но ще спомогне за постигането на оптимално качество на образа дори при използването на по-нисък битрейт. Ако обаче вашия компютър не е толкова мощен по-добре да предпочетете еднопасовата компресия в комбинация с малко по-висок битрейт…За да създадете профил за оптимално качество трябва да отворите меню Settings / Encoding и да натиснете върху бутона New Profile. За име на профила може да зададете H.264 480×320 1280Kbps Stereo/128Kbps HQ, което има за цел да опише и достатъчно добре основните параметри на профила, който ше създадете. За този профил трябва да изберете еднопасова компресия (iPod 1-Pass – FFmpeg VINB) и битрейт за видеото от 1280 Kbps (килобита), като резолюцията за изходното видео трябва да бъде 480×320 (оптималната за екрана на iPhone). За аудиото е достатъчно да изберете AAC-LC с битрейт 128 килобита, което се равнява на MP3 компресия със 160 килобита и е напълно достатъчно за целта.

За да изтеглите Videora iPhone Converter версия 3.04 (6,62MB)…

 

3 коментара за Конвертиране на видео във формат за гледане на iPhone

  1. Varty says:

    интересно е как да се вмъкнат субтитрите с тази програма

  2. to6ko says:

    Е добре ама как се слагат субтитрите

  3. miroslav says:

    е ама и аз за субтитрите се интересувам

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD