Както вече стана ясно, България за момента отсъства от списъка със страни, в които ще бъде пуснат официално 3G iPhone до края на годината, от в-к Дневник обаче хвърлят малко допълнителна и доста интересна информация по темата, как и защо никой от трите български оператора засега нямат планове да ни предложат устройството…

От “Мобилтел” обявиха, че “Епъл” не ги е потърсила за преговори за ексклузивна доставка на телефона. “Вивател” също не е водила преговори. От “Епъл” не коментираха плановете си за България и пренасочиха към прессъобщението за страните, където iPhone ще се появи до края на годината. “Глобул” е обмисляла ексклузивност с “Епъл”, но поради множество условия, сред които и икономически съображения, не е постигнато споразумение, каза източник от компанията, близък до преговорите.

Явно от МТел и Вивател чакат Стив Джобс да им се вдигне на крака и да дойде специално до България да ги помоли да пуснат в продажба новия хитов телефон на неговата компания… не стават така нещата просто. Вече стана дума, че мобилните оператори сами трябва да подемат инициативата и да започнат преговори с Apple, както вероятно са направили от Глобул. Но пък от Глобул сигурно не са били съгласни с изискванията за месечните планове и процента, който изискват от Apple от доходите от месечната сметка на потребителите на iPhone. Междувременно официално 3G iPhone си остава извън България или може би не съвсем, но това по съвсем друга линия…

В България новият iPhone 2 ще се появи през есенните месеци, както е традицията за моделите, представени през лятото, каза Огнян Славов, управляващ директор на веригата за мобилни технологии Jeff. В други вериги обявиха, че не възнамеряват да снабдяват телефона.

и докато големите мобилни оператори спят и чакат някой да ги събуди, веригите за продажба на мобилни телефони явно са по в час и знаят какво голямо търсене има и гледат да се облагодетелстват от него подобаващо, какъвто явно е примерът с Jeff. Всъщност не е много ясно как и откъде от въпросната верига си набавят мобилните телефони, но е факт, че ги продават и то не на особено ниска цена, а явно имат план и за пускането на новия 3G модел…

Към пълната статия по темата за iPhone в сайта на в-к Дневник…

 

16 коментара за Мобилтел чакат Епъл да ги потърси за преговори за iPhone!

 1. re says:

  новият iPhone изостава в функции спрямо Omnia
  3G моделът на Епъл реално няма да ви струва $199, а $199 + 20% + 24 x $60

 2. ogynche says:

  Omnia-та е с Windows Mobile, което автоматично я прави бавна и тромава.

 3. swed says:

  стига вълнения, в UK, O2 ще пуска новия IPhone освен с договор и като Pay As You Go, е още не се знае каква ще е цената но който иска лети до Англия купува си телефона и няма грижи. За предплатената версия активирането няма да е в магазина а по стария начин най-вероятно.

 4. Chris says:

  Все ще се намери начин да се купи телефона без договор, и при излизането на първата версия имаше шум и съмнения дали това ще се случи.

  Дори AT&T имат определена бройка апарати във всеки магазин, който могат да продават без договор – от личен опит го знам това ;-))

 5. Воден дух says:

  Смешници – “Ментел” сигурно чакат Стийв Джобс на крака да им дойде, да ги моли да продават ябълковото бижу и не те на него, а той на тях да плаща отчисления от печалбата :-)))))
  Дано поне “Вива” или “Глобул” успеят да убедят “Епъл”, че и ние сме бели хора!

 6. stealth says:

  Явно само на мен не ми е ясно защо някой GSM оператор трябва да търси производител на телефон(и)… Странно нещо е това…

 7. lubeca says:

  Значи според мен производителите на телефони ухажват мобилните оператори да продават тяхна продукция а не обратното. Така е по света с изключение разбира се на Iphone.

 8. Niki says:

  Стана ми много интересно като толкова много “разбирате” от къде сте толкова запознати как се прави договор с GSM компания.Ако питате мене никои не е длъжен да се моли на Apple да му предлагат телефона в крайна сметка на GSM операторите не е главната функция да продават телефони.На М-тел и е през к….като искат Apple да си продават телефоните все пак те ще ги потърсят.А и все още не се знае каква ще е месечната такса щом Глобул са сметнали, че е много висока явно е така.Не знам някой от вас да иска да дава по околи 60-100 лева само месечна такса.

 9. atanas says:

  Е, Niki, заради такива разсъждения iPhone в България няма.
  Със сигурност в Ботсвана 100 лв месечна такса не са джобни пари.

 10. atanas says:

  И да допълня… Когато не ти дреме за имиджовата инвестиция, инвестираш в собствения си лайнян имидж, простете ми за цинизма.

 11. TeDDy says:

  Ще ме скъсате от смях 😀
  Едно нещо не може да се отрече – iPhone ще се продава в страни далеч от нашите средни работни заплати … като тия страни в Централна Америка и Африка. Вярно там има петрол, диаманти … бла, бла … ама то само София е с населения колкото цели държави в тези региони 🙂 А и населението там е далеч от нашия стандарт на живот …

  Ит кен Бидон, и те така …

 12. Воден дух says:

  Интересно – в “бедна” България има повече нови скъпи автомобили, отколкото в някои от най-богатите държави. Така че причината да не се появи официално у нас “Айфон” не е в материалното ни състояние (има хора с къде-къде по-скъпи телефони, пък и телефонът ще се продава легално и официално в много по-бедни от нас държави), а в цялостното отношение на българина към интелектуалната собственост (пълно и посъвместно незачитане на авторските права) и селските номера на българските мобилни оператори (изключая “Вивател”).
  Защото за да работят “Епъл” в партньорство с български мобилен оператор, той трябва да отчислява всеки месец процент от таксите на клиентите с “Айфон” за “Епъл” и, което е по-важно – да продава телефона на определената от “Епъл” цена (а не на двойна, тройна и т.н.) и с абонаментен план, включващ неограничен по трафик мобилен интернет. Само че родните “големи” мобилни оператори предпочитат вместо да се сдобият с поне 10 000 нови абоната, от които да прибират месечна такса поне от 50 лв., да продават телефони на завишени цени (които телефони в нормалните държави се подаряват или продават на символични цени на абонатите с договор) и да имат “милиони” клиенти с предплатени карти 🙁

 13. ДА says:

  ДА ДА,
  Много просто деца,
  Миглена Кунева – ги настъпи за Ipod-a i itunes преди време.
  Тя е Българка, така че случайни неща няма 🙂

  Да ни е жива и здрава и все така да ги тормози.

 14. mishoboss says:

  А на мен не ми е ясно едно нещо – защо въобще телефоните трябва да се обвързват с оператори?! Телефона е просто една машинка. Можеш да я подариш, продадеш, изхвърлиш по всяко време. Като си купуваш компютър обвързват ли те с Интернет доставчик? Или телевизора с кабелен оператор? Цялата тая простотия на Ейпъл за обвързване с оператор е тотална грешка. Кой в днешно време не е на договор освен тинейджърите и бабите? Кой не ходи с по 2 или 3 телефона? И с договор да се продаваше телефона тук в България, за чии ми е още една карта?!

 15. Vasko says:

  mishoboss- обвързват ги защото Apple получават процент от месечните такси

 16. mishoboss says:

  Знам защо ги обвързват 😉 Казвам само, че е доста странна и прекалено комерсиална политика от страна Ейпъл, която на мен лично никак не ми допада.

  Разбрах, че свободно ще се продава в щатите на цена от $599, което се ядва чат-пат. Естествено очаквайте тук да се появи за не по-малко от 1400 лв.

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD