Реших да направя един интересен тест за това какво е нивото на шум издаван от iPhone при слушане на музика – от вградения високоговорител и през слушалките, като измерените стойности се оказаха малко или много изненадващи. При наличието на подходящи звуци издавани от телефона, дори през вградения високоговорител силата на звука е доста висока, което показва, че в крайна сметка високоговорителя на телефона си е доста силен, просто е необходим подходящ музикален тон…

Резултатите от измерването, направено с подходящ калибриран уред за измерване на нивото на шум са направени с нормална тиха стая, като измерената сила в тестовата среда беше около 36 – 36.4 dBA (децибела), което се счита за доста слаб фон. В случая A-то накрая на мерната единица dB (децибел) за измерване на силата на звука указва използвания метод за филтриране на определени ниски честоти, към които човешкото ухо не е особено чувствително.

Тест с просвирване на песента: Astral Projection – People Can Fly
– през вградения високоговорител на 30 см. се отчитат средно 69.6 dBA
– през слушалките с наполовина усилена сила на звука се отчитат около 51.8 dBA
– през слушалките с максимално ниво на звука се движи в границите между 73.7 и 82.8 dBA

Тест с просвирване на песента: Bob Sinclar – Sound of Freedom
– през вградения високоговорител на 30 см. се отчитат средно 72.6 dBA
– през слушалките с наполовина усилена сила на звука се отчитат около 60 dBA
– през слушалките с максимално ниво на звука се движи в границите между 87.1 и 90.7 dBA

Естествено тук идва нормалния въпрос, какви са опасните нива на силата на звука, при които вашият слух може да пострада. При наличието на кратък, инцидентен звук със сила от 140 децибела e напълно възможно, дори почти сигурно, че вашият слух ще пострада, но тъй като максималното ниво, осигурявано от iPhone е доста под тази граница тази възможност отпада. Слизаме на по-ниско ниво, до 90 децибела, защото това е съвсем лесно достижима стойност през слушалките на iPhone, ако силата на звука е усилена максимално (и не се използва ограничение). При постоянно ниво на шум в рамките на 90 децибела, максималното безопасно време е около 8 часа, след което вече са възможни негативни последствия за слуха. При 100 децибела максималното безопасно време за слуха е едва 2 часа, като с нарастването на силата на звука нагоре намалява с доста бързи темпове границата на безопасност. Препоръчва се да не попадате в среда, където да сте изложени за по-продължителен период от време на звук със сила над 115 децибела, тъй като над тази стойност вече се достигат не толкова безопасни за слуха нива. Друг важен момент, който не трябва да пренебрегвате, е това, че прекъсването за определен период от време на излагане на силно ниво на шум, след което връщането обратно в шумната среда не води до връщане в начална позиция. Тоест ако в рамките на един ден слушате 4 часа музика на максимум със сила около 90 децибела, прекъснете за 1 час, след което продължите да още 4 часа вие ще бъдете на границата на допустимата “дневна доза” на излагане на силен шум.

В крайна сметка можем да заключим, че дори при максимална сила на звука слушането на музика на вашия iPhone е сравнително безопасно за слуха ви, стига да не прекалявате с продължителността, тоест само в умерени граници, а не слушалките да не ви слизат от ушите през целия ден! 😉

 

7 коментара за Опасен ли е за слуха ви iPhone?

 1. […] – За да прочетете какви са резултатите и да научите малк

 2. Rosen says:

  mislia 4e ne

 3. vladi says:

  На мен гаджето ми оглуша от слушането на iPod…

 4. Bloody says:

  Виждаш ли колко опасни могат да бъдат музикалните плейъри… 😛

 5. severfen says:

  А някои да знае плеър от които може да онемее жена ми?

 6. huri says:

  Хахахха може и да има…

 7. vladi says:

  Вижте сега, според мен от всичко може да се оглушее ако се прекали. Честно казано слушането на слушалки, от тези малките винаги ме е притеснявало. Аз самия когато ползвам hands free или слушам музика с такива усещам неприятни странични ефекти.

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD