Следва текст на петиция, която ще бъде адресирана до инженери в Apple, които се занимават с разработката с операционната система на iPhone с цел във финалната версия на iPhone OS 3.0 да има добавена официална клавиатура на кирилица. Идеята е най-малкото да ни зарадват поне с класическата фонетична подредба, а ако може и с трите варианта, за да може всички потребители в България да имат избор. Ако подкрепяте идеята моля да дадете своя глас под формата на коментар в тази тема…

bulgarian-iphone-os-30


Dear Apple,

We, the undersigned bulgarian users of your wonderfull iPhone, are asking by this petition for an official support from Apple Inc. for different bulgarian keyboard layouts in the upcoming 3.0 iPhone OS.

We are really happy that a Bulgarian keyboard switch appeared in the last beta 3.0b5, but the keyboard is not functional.

Bulgarians use 3 different keyboard layouts: the standart typewriter layout, the phonetic layout found in Windows XP and in MacOSX and the new standart keyboard layout found in Windows Vista.

A poll amongst 435 users shows the following preferences for a particular keyboard layout:

Old phonetic layout (Win XP – MacOSX) – 69%
Bulgarian standart layout – 18%
New phonetic standart layout (Vista layout) – 9%

We would really appreciate it if all three layouts are supported. However, if this is not possible, at least the old phonetic layout should be present by all means.

Thank you for your attention and for the support of the bulgarian community of iPhone fans.

Best regards,
the undersigned.

87 коментара за Петиция до Apple за български клавиатури за iPhone

 1. dramov says:

  da

 2. Boris Savov says:

  Подкрепям с двете си ръце, защото ми писна от руската клавиатура… Дано да стане !!!

 3. Galin Stoyanov says:

  Това би било страхотно !

 4. Georgi Georgiev says:

  Идеята е страхотна. И аз съм ЗА!

 5. ivoshkin says:

  За!!!

 6. Nikolay Andreev says:

  Напълно ЗА.
  Go BG Phonetic go!

  Браво за инициативата, но искам да отбележа че е Мнооогоооо закъсняла.

  Някой да вземе да координира с Глобул. Сигурен съм че е достатъчно само те да поискат подобна подръжка

 7. Nikolay Andreev says:

  Напълно ЗА.

  Браво за инициативата, но искам да отбележа че е Мнооогоооо закъсняла.

  Някой да вземе да координира с Глобул. Сигурен съм че е достатъчно само те да поискат подобна подръжка

 8. JON says:

  Абсолютно съм ЗА!

 9. ping says:

  ЗА

 10. АДВ.СТАНИМИР ХРИСТОВ says:

  ПОДКРЕПЯМ ИЗЦЯЛО ПЕТИЦИЯТА. БРАВО НА ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ СЕТИЛИ ДА Я НАПРАВЯТ. ВРЕМЕ Е НА ЕПЪЛ ДА ИМ СЕ ПОКАЖЕ, ЧЕ И В БЪЛГАРИЯ ИМА ХОРА, КОИТО ПОЛЗВАТ ТЕХНИТЕ ТЕЛЕФОНИ И ТРЯБВА ДА СЕ ПОГРИЖАТ И ЗА КЛИЕНТИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ.

 11. Стоян Маринов says:

  Да се надяваме, че ще бъдем чути. Не че с руската не се оправяме, но е малко тегаво без буквата “Ъ” например…

 12. Орхан Мурад says:

  за!

 13. Гено Русенски says:

  Браво! И нека не забравяме, че това е родният ни език. Добър или лош, той е такъв!

 14. Росица Николова says:

  Браво! Аз съм ЗА.

 15. Росица Николова says:

  Браво! Аз съм За!

 16. atanas says:

  Новините към днес:
  – за автокорекцията е късно;
  – за клавиатурната подредба има шанс.
  Преговорите продължават, дано стане.

 17. ... says:

  Никой не е казал че автокорекцията трябва да се появи в 3.0, нека сложат поне едната БГ клавиатура засега и останалото да го добавят в последствие. Или да кажат какво и как трябва да се направи и ние да се пробваме сами и да им дадем нещо готово върху което да могат да стъпят …

 18. gogich says:

  И аз подкрепям идеята но немислители че по добре би било да направят
  българско меню.

 19. bignick says:

  Please, Apple, please!
  It’s been a pain using the Russian keyboard.
  If it is part of Mac OS X it’s part of iPhone OS too, just flip that bit, please.
  Not to forget the accented И which is different from the Й and should look something like this È but with И which I’m not able to find even within Mac OS X.
  Thank you Apple, hope you are listening!

 20. ephrossina says:

  Би било чудесно!

 21. Гого says:

  Подкрепям!

 22. Воден дух says:

  Подкрепям – но непременно да има БДС клавиатура!

 23. Петър Георгиев says:

  Няма значение под каква форма ще е тя,важното е да я има! Крайно време е пичовете от Аplle да проумеят с мозъците си че има и друга азбука и че имат значителни потребители в България!!! Ако ли не…..значи говориме за инат!

 24. Воден дух says:

  Петре, “пичовете от Аррle” се интересуват от броя на потребителите, закупили телефона от официално предлагащия го в България оператор – “Глобул”. Колкото повече хора си закупуват телефоните от “Глобул”, а не от разни амбулантни търговци – толкова по-голямо внимание ще обръщат на българските потребители. Аз се надявам новият модел, който ще представят довечера, да се появи официално и в България едновременно с премиерата му в другите страни – така че скоро и аз ще бъда горд собственик на ябълковото бижу 🙂

 25. Jean says:

  много очакваш от БГ 😀

 26. Yes! What a wonderful idea! I’m sick and tired of the Russian keyboard. It’s not the same!!!

 27. Снайперист says:

  За!

 28. Foz says:

  Коя е датата на пускане на 3.0?

 29. GGG says:

  Няма никаква нужда , поне за следващите модели – кирилицата няма бъдеще ,засега само пречи на компютрите и вероятно в бъдеще ще отпадне и като азбука

 30. Orlin says:

  Please, put the old style Bulgarian phonetic in iphone 3.0! Please!

 31. Hristo Gyaurov says:

  Напълно педкрепям петицията!

 32. tzvete says:

  100% ЗА КИРИЛИЦАТА

 33. И аз подкрепям инициативата да се помолим на Apple да добави българска клавиатура. Нямаше да им е нужно да им се молим, ако в България имаше стандарти и ако цял свят знаеше коя е стандартната българска клавиатура.

  Ще кажа, за тези които не знаят, в момента в България единствения действащ стандарт за клавиатури е стандарта за пишещи машини от 1978 г. Това е БДС, но без никакви екстри от типа на евро, дълго тире, И ударено и т.н.

  От 2001 г. се опитваме да въведем стандарт за клавиатурни подредби за компютри и GSM апарати. Искахме да стандартизираме фонетиката за компютър и да въведем фонетика за GSM. Най-големият ни успех в това отношение е включването на фонетична подредба в Windows Vista. Това става за първи път. Няма такава подредба нито в XP, нито в по-старите версии на Windows.

  При стандартизирането на фонетиката трябваше да се реши на кой клавиш да бъде „В“. Решено беше да се премести от „W“ на „V“ и това доведе до голям скандал. Отнесохме доста псувни, но това беше неизбежно. Ако бяхме предложили стандарт, в който „В“ да е на „W“, то недоволните щяха да са още повече.

  Няма как да се стандартизира фонетиката и всички да са доволни. Повечето от вас ползват един вариант на фонетиката направен по руския стандарт KOI-7. Тези които са работили на Macintosh знаят, че там фонетиката е съвсем различна и няма нищо общо с KOI-7 варианта. Има и други варианти на фонетиката и то като гледаме само буквите (без да се интересуваме от символи като € и №). Ако гледаме и символите, то вариантите чет нямат.

  Затова не ни се сърдете, че сме стандартизирали фонетиката. Ако трябва да ни се сърдите за нещо, то е че сме го направили чак сега и за това, че още не сме финализирали процедурата по приемането на новия стандарт. Ако го бяхме направили сега в iPhone щеше да си има и фонетика и БДС и нямаше да има нужда да се молите на Apple.

 34. Антон says:

  В отговор на Воден дух

  June 8th, 2009 at 15:15.23
  Петре, “пичовете от Аррle” се интересуват от броя на потребителите, закупили телефона от официално предлагащия го в България оператор – “Глобул”. Колкото повече хора си закупуват телефоните от “Глобул”, а не от разни амбулантни търговци – толкова по-голямо внимание ще обръщат на българските потребители. Аз се надявам новият модел, който ще представят довечера, да се появи официално и в България едновременно с премиерата му в другите страни – така че скоро и аз ще бъда горд собственик на ябълковото бижу.
  ——————————————————————————————————————
  Докато глобул, както и всички останали оператори и не само, в България, не спрат с алчността си няма да има повече потребители, които си купуват телефона от тях ами от амбулантни търговци. Аз си купих 3GS от Америка, и то без договор, и ми излезе 900 лева след данъцът, а тук се носят слухове, че с тарифен план на глобул ще е около 1700 лева .. Не Благодаря, няма да си купя телефона от глобул.

 35. Evgeniy says:

  Опрделено ЗА!

 36. I’m still learning from you, but I’m improving myself. I absolutely enjoy reading everything that is posted on your website.Keep the posts coming. I liked it

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD