Ако стандартната възможност на приложението Stocks, което идва инсталирано с вашия iPhone, за следена на движението на цените на акциите на различни компании ви се струва безполезна, то не привързвайте със заключенията. Макар, че наистина много малко хора у нас се занимават с търгуване на акции на фондовите борси, то Stocks може да се използва и за предоставяне на далеч по-полезна информация. Става дума за възможността да следите какъв е курса за обмяна на различни валути, като например Долар-Лев или Евро-Лев, както и разбира се още доста разнообразни парични единици. Това е възможно тъй като приложението Stocks използва информация предоставяна от финансовия портал на Yahoo – http://finance.yahoo.com, което ви дава доста голяма гъвкавост.

Добавяне на курс на валути в Stocks
Двете неща, които можете да добавите като обикновен потребител и които наистина ще са ви удобни в ежедневието са курсовете Долар-Лев и Евро-Лев, нещо, което можете да направите съвсем лесно. За начало трябва да разполагате с активна връзка към интернет, като разбира се е препоръчително да използвате WiFi точка за безжичен достъп, вместо да плащате за интернет трафик през GPRS/EDGE.


Започваме със стартирането на приложението Stocks, което стандартно показва информация за движението на цената на акциите на компании като Apple, Yahoo и Google. За да добавим информация за нова компания или както е в нашия случай за курса на обмен на дадена валута трябва да натиснем върху малката кръгла икона i, намираща се в долния десен ъгъл. В отворилият се прозорец е налична възможността за премахване на вече добавена компания, натискайки червения знак минус пред нейното име или за добавяне на нова с помощта на бутона +.


Натискайки именно този бутон плюс, който се намира в горната лява част на екрана, ще бъдете посрещнати от поле за въвеждане и стандартната виртуална клавиатура на iPhone, от която трябва да въведете нужната комбинация от символи. За да добавите информация за обменния курс Долар-Лев е необходимо да въведете USDBGN=X, а за Евро-Лев ще трябва да напишете EURBGN=X. Въвеждайки някой от тези стрингове, ако те са валидни, под полето за въвеждане ще се изпише името на компанията или в конкретния случай информация за обменния курс на избраните валути. Нужно е да натиснете върху този текст с пръст, след което да потвърдите добавената информация с натискане върху бутонa Done.


На този етап ще видите главната страница с информация за добавените от вас обменни курсове във вида колко лева отговарят на едно евро или долар, като за съжаление за момента няма графики за движението на тези курсове, включващи българския лев за дълги периоди (повече от една седмица назад). Ако добавите курс Долар-Евро например, ще откриете, че за него е налична и графика показваща движението на валутата за избрания от вас период, без значение дали става дума за един ден, или за две години назад в историята.

Какви комбинации са възможни
Както вероятно ви е направило впечатление, принципа за добавяне на обменния курс на дадена валута е съвсем лесен, просто трябва да напишете официалното съкращение на името на двете парични единици (BGN за лев, EUR за евро, USD за долар), след което трябва да добавите =X. Информация за поддържаните валути от Yahoo Finance и съответно от Stocks на вашия iPhone можете да намерите на следния адрес: http://finance.yahoo.com/currency.

Имайте предвид, че цените и движението на акциите, както и информацията за обменните курсове на различни валути далеч не са единствената поддържана от Yahoo Finance и съответно от Stocks. На практика, стига да знаете правилният идентификационен символ в Yahoo Finance, вие може да включите показването на информация за него в програмата Stocks, като по този начин да получите достъп до винаги актуални данни за него.

 

3 коментара за Полезна функционалност за програмата Stocks

  1. clipper says:

    Благодаря , нещо ново и полезно!

  2. Борис says:

    Zdraveite, bqh razocharovan ot tazi programa “Stocks” ili pone dokato ne otkrih tazi tema…. PROSTO UNIKALNO !!! Stava ne samo s EUR i USD no i s CAD (Canadski dolar) GBP (Britanski liri (pounds)) UNIKALNO !!! “Dobavqite valuti i targuvaite”

  3. This poem I think was about simply giving up and dealing with things as they come and I in my opinion believe that this should not be and that you should keep trying.

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD