След дълги месеци чакане е време това чакане да приключи. Дългоочакваният iPhone 5 е вече официално анонсиран и макар да не е достъпен още на деня на анонса, заинтересованите потребители са достатъчно много и заинтересовани, че да почакат още малко. Първоначалните заявки стартират от утре, а първите щастливи собственици на iPhone 5 ще могат да видят на живо своят iPhone 5 на 21-ви семтепври.

 

Новият смартфон на Apple е всичко това, което потребителите очакваха да видят във iPhone 4S. Новият апарат е екипиран с 4″ IPS дисплей от ново поколение, като новият Retina display предлага разделителна способност от 1136 х 640 точки или съотношение 16:9. Освен това екрана е доста по-контрастен и с по-добро възпроизвеждане като цяло в сравнение с матрицата на iPhone 4S. Изглежда от Sharp са се справили много добре със задачата да направят един видимо по-добър екран за новия iPhone.

Дебелината на iPhone 5 е само 7.6мм, а теглото е едва 112 грама. Що се отнася до процесорното подсигуряване, апарата използва чип Apple A6 (ARM Cortex-A15), който макар все още да не е ясно на какви честоти работи е все още еднопроцесорен, но въпреки това от Apple говорят за два пъти по-висока производителност спрямо чипа в 4S както по процесорна, така и по графична производителност.

Новият iPhone 5 разполага с две камери – на гърба на апарата е основната 8MPix iSight с възможност за снимки с резолюция 3264 х 2448 пиксела и доста нововъведения. Новият режим Panorama предлага снимки с резолюция до 28 MPix. Що се отнася до “вторичната” камера, тя е с възможности 720p, a видео кепчъра е с очакваните 1080p/30fps.

Възможностите за свързване са също обновени – добавена е поддръжка на LTE, но от друга страна очакваната поддръжка на NFC не се потвърди. Все пак iPhone 5 предлага LTE, 802.11n 150 MBits, EDGE, HSPA, HDPA+, DC-HSPDA, че дори и Bluetooth 4.0.

Вече стана ясно, че новият смартфон на Apple ще работи под iOS 6, а друга новост е 8-pin конектор Lightning с възможност за двустранно свързване. За съвместимост на новият интерфейс със старите устройства ще се предлага преходник. iPhone 5 ще предлага и три микрофона – преден, долен и заден, като последния ще се използва за припознаване на глас и подтискане на околния шум.

Притежателите на iPhone 3GS, 4 и 4S също ще могат да се възползват от възможностите на новата операционна система iOS 6, като в най-скоро време от Apple ще пуснат специални ъпдейти за тази цел. През месец септември iPhone 5 ще се появи официално във Великобритания, Германия, Франция, както разбира се и САЩ, Канада, Япония, Хон Конг и Сингапур. За останалата част от света първите доставки ще се случат най-рано през октомври. В повечето от тези държави новият iPhone 5 ще се предлага с договор за 199$ (версията с 16 GB памет за съхранение), докато 4S пада до 99$, а iPhone 4 ще се дава безплатно при сключване на договор.

Ключови думи:  

12 коментара за Apple официално анонсираха iPhone 5

 1. thespike says:

  Кога го чакаме в България?

 2. Mollov says:

  Кой знае… 😀 Спекулациите са между “след 1 месец” и “за Коледа”.

 3. vasil says:

  дали ште може да го изполваме както ттрябва таикато нямаме LTE доставчици ? а цена :П

 4. Djembi says:

  iPhone 5 няма да може да работи със съществъващите Micro sim карти…. 🙂

 5. Тото says:

  Абе не е сигурно техниката се развива доста скоростно напоследък. Даже в една градина неможеш да кажеш такова нещо със сигурност.

 6. Al says:

  Извинете, но в сайт за iPhone не е редно да се пише невярна информация!

  “който макар все още да не е ясно на какви честоти работи е все още еднопроцесорен”

  Известно е , че чипа A6 е двуядрен! Две ядра по X Mhz..

  Моля, редактирайте!

 7. Lucas says:

  И двуядрен да е. И четириядрен. Все е еднопроцесорен с неизвестни мхц 🙂

 8. Al says:

  Те почти всички смартфони са с “един” процесор. Но ядрата са важни!
  От статията, човек добива впечатление, че става въпрос за ЕДНО “нещо”., а това не е така!

 9. Надя Петрова says:

  Вече го има в България

 10. SM says:

  Къде в България може да се види, купи iPhone 5?

 11. Айфон 5 е страхотен!

 12. аз мисля че галаксито и по-добро

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD