Напоследък е доста модерно и разбира се удобно човек да разполага с допълнителна захранваща батерия, по възможност универсална, която да е достатъчно компактна (да се събира в джоба) и да може да спаси положението в критична ситуация. Разбира се става дума за това да я включите към своя iPhone, iPod touch или друго произволно мобилно устройство, чиято батерия клони прекалено много към тотално изтощаване, а точно в този момент съответната джаджа ви е крайно необходима. Едно такова интересно решение, на което попаднах съвсем наскоро е FSP iON – универсална портативна външна батерия, която е съвместима с iPhone и iPod на Apple (не само разбира се). FSP или по-известни у нас като Fortron са един от най-големите производители на качествени захранващи блокове за разнообразни устройства, а не само за компютърни захранвания, с които компанията беше популярна на нашия пазар. Явно обаче от компанията са решили да разширят продуктовата си гама и в други области, като FSP iON определено е стъпка в правилната посока, поне що се отнася до потребителите на iPhone, тъй като устройството се оказа наистина добро и най-вече много полезно…Самия FSP iON е под формата на доста компактна кутийка, която е с размерите на кредитна карта, но е малко по-дебела разбира се. Вътре в пластмасовата кутийка на продукта се намира презареждаема литиево-йонна батерия с капацитет от 1500 mAh, която по спецификации е предназначена да осигури до 500 презареждания. Тази батерия се зарежда посредством вградения и стандартно прибран в долната част на кутийката нормален USB конектор (с малко късъчък понякога кабел), като необходимото време за пълно зареждане е някъде между 3 и 4 часа. А що се отнася до времето на работа, което може да осигури тази батерия при включване към някакво мобилно устройство, то нещата зависят от доста фактори, но за това ще стане дума след малко и разбира се по-специално какви са резултатите при ползване заедно с iPhone.В комплекта на FSP iON ще намерите калъфче за по-удобно пренасяне и допълнителна защита на устройството, разбира се, когато то не се използва, тъй като при използване е добре то да бъде извадено от калъфчето. На разположение имате и 3 различни преходника – един към стандартен USB конектор, един към по-стандартен размер захранващ накрайник и един за връзка към всички стандартни продукти на Apple. При използване на накрайника за iPhone и iPod е необходимо той да бъде комбиниран със средния накрайник на снимката, тъй като директната му връзка към захранващата батерия е невъзможна. И макар че стандартната окомплектовка не е твърде богата, то спокойно може да си закупите допълнителни накрайници, с които да получите възможност за свързване и на други марки мобилни телефони (такива, които не разчитат на USB) и с разнообразни устройства с нестандартни захранващи конектори. Важното за потребителите на iPhone и iPod touch е, че всичко необходимо за съответните устройства е стандартно наличност в окомплектовката.
При свързване на FSP iON към вашия iPhone, iPod Или друго мобилно устройство към конектора за захранване се активира процедурата по зареждане, като в същото време вие може да използвате своя мобилен телефон, музикален плейър или нещо друго. Идеята е, че когато се изчерпи заряда на външната батерия (има светлинен индикатор на корпуса за целта) вие ще получите устройство с напълно заредена батерия (най-вероятно) независимо дали сте го ползвали докато се е зареждало или не. Специално по отношение на iPhone (в зависимост от модела) можете да заредите напълно батерията достигнала до червената зона и в същото време да ползвате телефона не много активно с едно зареждане от външната FSP iON батерия. Това е особено ценна възможност, когато сте забравили да заредите телефона си и не сте ви взели зарядно или пък наоколо няма контакти и компютри, от които да се възползвате. Така реално получавате пълно зареждане на телефона и съответно време за ползване колкото бихте изкарали с напълно заредена батерия. Самото време на ползване много зависи от това за какво ползвате устройството, тъй като активното потребление на WiFi, GPRS/EDGE/3G, гледане на видео или игране осигурява по-малко, докато при ползване за музикален плейър или друга не толкова натоварваща функция ще ви осигури повече ресурс. Единствения не толкова удобен момент е при нуждата да ползвате телефона докато към него е включена външната батерия, но и за това има решение – просто трябва да преместите FSP iON в задната част на телефона и да го придържате там докато говорите. Така може да изглеждате малко странно погледнати отстрани, но и винаги има опцията да изключите за момент външното захранване докато приключите с разговора и да продължите зареждането в последствие.

В крайна сметка, при цена около 45 лева (в Мост Компютърс) FSP iON не е никак лошо решение, което е добре да ви е подръка – дали в джоба за спешни случаи, или в раницата/чантата, ако потрябва за нещо. Като удобството и универсалността да се ползва не само с iPhone, но и с много разнообразни стандартни мобилни устройства, които се зареждат с 5V през USB или друг интерфейс е много по-лесно, защото дори на вас да не ви трябва в даден момент, винаги може да се наложите да помогнете на приятел или колега изпаднал в състояние на “паднала батерия”. Аз лично мисля да се запася с едно такова устройство, което да поддържам заредено постоянно в раницата за спешни случаи, защото не е като да не ми се е случвало да забравя да заредя своя iPhone в момент, в който той ми е особено необходим.

23 коментара за FSP iON – Универсална Портативна Външна Батерия за iPhone

 1. dramov says:

  аз имам две портативни батерии купувани през ебейр но идвата вида не правят добър контакт с телефона т.е. при всяко по сериозно движение прекъсват зареждането.

  ще ми е интересно да чуя отзиви дали има такъв проблем и при това устройство

 2. Krasimir says:

  А само устройства, които се зареждат с 5 V. Значи ли това, че за лаптоп ъпсурт да стане.

 3. Bloody says:

  Накрайника на Fortron се захваща добре и без проблеми на iPhone 3G, но все пак е препоръчително да не пробваш да държиш само батерията или само телефона… 😉

  Батерията е предназначена само за 5V, със сигурност е доста далеч от това, което е необходимо за един лаптоп. Разбира се лаптопи също има решения с по-големи размери и капацитет… преди време бях тествал едно нелошо на Prestigio, Но няма представа дали още се предлага.

 4. Todor says:

  работи ли с 3G S, че чух че имало проблем с тези батерии?

 5. Bloody says:

  Нямам на разположение 3GS, за да тествам, но не мисля че ще има проблем след като на 3G работеше без проблеми… обикновено проблемите специално със зареждането са – работи на 2G, но не и на 3G/3GS.

 6. Todor says:

  Не е точно така, явно проблемът е с 3G S, като тези китайските външни батерии работят перфектно на 3G, но с 3G S знам вече двама, на който им изгърмяха телефоните. Вкарваш батерията и телефона спира да работи.

 7. Bloody says:

  Бързия тест показа, че работи и на iPhone 3GS, тоест след включване тръгна да зарежда и след това телефона си работеше без проблеми (iTunes го отчете). Не мисля че е редно да се сравнява Fortron с коя да е друга произволна “някаква” китайска марка подобни продукти… 😉

 8. Todor says:

  Изобщо не ги сравнявам, просто исках да знам със сигурност. Благодаря 🙂

 9. qazzaq says:

  Цитат: “Батерията е предназначена само за 5V, със сигурност е доста далеч от това, което е необходимо за един лаптоп. Разбира се лаптопи също има решения с по-големи размери и капацитет… преди време бях тествал едно нелошо на Prestigio, Но няма представа дали още се предлага.”

  За това устройство на Prestigio ли става въпрос – http://www.prestigio.bg/products/Computer-peripherals/power-battery/Power-Bank-501 ?
  Имаш ли впечатления от него?

 10. re says:

  Ако при зареждане телефонът не се ползва за колко време се зарежда изцяло?

 11. jumbo says:

  след като има опция да зарежда ифонето… дали би зареждал преносимият ми GPS Photo … той работи с батерия от нокия и се зарежда през USB

  мерси 🙂

 12. Todor says:

  Ново 20, в Мост никой не е чувал за тази батерия?!?

 13. Bloody says:

  В Most го водят със следното име: FORTRON PB1 1500MAH POWER BANK

  Защо не могат сами да направят връзката между това и истинското име на продукта е неясно, но те го имат и го предлагат със сигурност… 😉

  Няма проблем да с еползва за зареждане на каквото и да е устройство, което използва стандартен USB конектор за захранване и съответно 5V напрежение.

 14. todor says:

  Хаха, благодаря 🙂

 15. Хм… даже такое бывает.

 16. Михаил says:

  Имат го на склад във Вали (доставят от Търново с куриер) – под 20 лева за модела с 1700 mAh.
  Моделите, които има на сайта на FSP ги няма изобщо в България, а странно защо – даже и из интернет няма – тия къде продават?

 17. Михаил says:

  Поправка – 1500 mAh e – точно описаното в статията. Но на тази цена е отлична сделка и работи добре. Доста загрява едното ъгълче при зареждане, сигурно там има някой транзистор. Малко е притеснително

 18. unhearing says:

  Увлекательная и занимательная статья, буду следить за комментариями!Автору спасибо

 19. involleyball says:

  Это точно !!

 20. Имат го на склад във Вали (доставят от Търново с куриер) – под 20 лева за модела с 1700 mAh.

 21. Perhaps this is one of the most interesting blogs that I have ever seen. Interesting article, Funny comment. Keep it up!

 22. 777615 306687Woh I enjoy your articles , saved to favorites ! . 292992

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD