Както се очакваше днес от Apple официално обявиха своя нов таблет iPad 2, който ще наследи успешния първи опит на компанията в лицето на първия iPad таблет, от който вече са били продадени 15 милиона броя. И макар днес да беше официалната премиера, то iPad 2 ще е наличен в продажба едва след няколко дни и по точно от 11-ти март, като разбира се става дума за американския пазар. Новият iPad 2 няма да е много по-различен от предшественика си, тъй като от Apple са заложили основно на подобрения и коригиране на някои от недостатъците открити от потребителите на първото таблет устройство на компанията.

Apple iPad 2 е по-тънък (от 13.4 на 8.8 милиметра) и по-лек от своя предшественик (има няма с около 80-100 грама надолу до около 600), ще се предлага в два цвята – черно и бяло, ще разполага и с две камери – с VGA резолюция отпред и 720p HD отзад, процесорът е новия двуядрен A5 с честота от 1 GHz. В новия модел е добавен и триосов жироскоп към вече наличния 3-осов акселерометър за по-прецизно отчитане на преместването на устройството, ще бъде налична и разновидност с CDMA поддръжка, освен такава с HSPA (3G) за достъп до Интернет през мрежата на мобилните оператори, като това последното е особено важно ако смятате да се сдобивате с iPad 2 от САЩ, защото у нас CDMA мобилни мрежи няма. Останалите параметри, като размера на екрана от 9.7 инча с резолюция от 1024×768 се запазват, като LCD панела продължава да бъде с качествена IPS матрица (OLED екран може би чак в iPad 3). Съвсем очаквано, новия iPad 2 ще идва с iOS 4.3, която също ще бъде налична от 11-ти март, а батерията би трябвало да осигурява до 10 часа ползване.

Моделите на iPad 2 с различен капацитет на наличната флаш памет ще бъдат отново с 16GB, 32GB и 64GB, като цените в САЩ ще започват от 499 долара за 16-гигабайтовия модел с WiFi и от 629 долара за 16-гигабайтовия с WiFi + 3G (същите като за първия iPad), като добрата новина е, че цената на първия iPad пада със 100 долара. Като опционален аксесоар срещи 39 долара ще се продава и адаптер, които ще позволи свързването на iPad 2 към телевизор през HDMI и извеждането на огледален образ на екрана на таблета върху по-големия екран на телевизора. От Apple ще предложат и нови “калъфи”, така наречените Smart Covers, които ще се захващат магнитно към страничната рамка на iPad 2 и ще покриват екрана на устройството, предпазвайки го от щети, като в същото време те ще могат да се използват и като поставка за таблета.

Повече информация за новия Apple iPad 2 таблет можете да намерите тук…

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD