Вече може да инсталирате новата версия на превода на български на интерфейса на iPhone. В нея все още има неща за изчистване, но като цяло има сериозен напредък и нещата отиват все повече към финализиране на превода. Напомням, че все още става дума за бета версия, така че ако се натъкнете на проблеми с превода или пропуснати неща ви моля да ги споделите, за да могат да бъдат изчистени в следващата версия. Разбира се приемат се и предложения за по-добър превод на някои от използваните термини, така че вашата помощ ще е наистина от голяма полза… 😉

Освен новата версия на превода, Атанас Чобанов е подготвил и подобрена версия на клавиатурата на български (с новата фонетична подредба), вече е налична и нова версия с БДС клавиатурна подредба.

Най исканата клавиатура с XP разположение на фонетичната подредба също е готова, но за да получите достъп до нея трябва да изпълните едно условие. Който иска да си я инсталира, нека направи дарение през EasyPay на сайта www.save-darina.org и да прати на мейла на Атанас разписката от дарението. След това ще му бъде върнат отговор с инструкции как да инсталира клавиатурата на своя телефон. Помогнете на дете, което има нужда от вашата помощ, за да ви бъде помогнато и на вас… 😉

Инструкции за инсталацията на превода и клавиатурите

 

12 коментара за iPhone на български – сериозни ъпдейти

 1. Varty says:

  Новата клавиатура е значително по-добра предишната при сменяне на езиците веднага забиваше (подредбата е гадна , но щом има решение и на този въпрос е добре) И искам да питам има ли програма за разместване на иконите на на апликаците за новия summerboard ? за стария (sprinboard 1.0.2 ) имаше за новия не мога да го открия .

 2. Bloody says:

  Не бъркай SpringBoard и SummerBoard, двете неща са съвсем различни. Може да ползваш Customize, за да си пренаредиш иконите… 😉

 3. atanas says:

  Да уточня, че новата клавиатура работи на 1.0.2 и 1.1.1, но засега не работи на 1.1.2. Чакаме решение за надписите на бутоните за шпация и нов ред.
  Започнете с дезинсталация на старата клавиатура и след това инсталирайте една от двете подредби : БДС или фонетична.

 4. stratsimir says:

  А добре де – инсталирах клавиатурата, но не се появява в International меню-то – нито български, нито руски. Къде може да е проблема?

  Относно дарението – направих превод на сметките на 2 от децата преди седмица, не е нужно някой да ни дава клавиатури за да го правим.

 5. Петър Адамов says:

  стратсимире .. прав си …. но понякога се налага да е така .. защото ти си направил дарение, но някой ще направи само и само да има клавиатура, а иначе не би се и сетил

 6. Tony says:

  Аз също имам проблем. Махам всички предишни бета версии и инсталирам само тази. Рестартирам. След това в International няма руска клавиатура. Ако кача първата бета и след това тази няма проблеми, но просто не знам коя ползва реално телефона, защото тази бета не ъпгрейдва предишните, а просто си седят и двете. Пробвах и със инсталиран Mobile Enchancer, и без него. Ако можете помогнете.

 7. Bloody says:

  Деинсталира се старата, Mobile Enhancer трябва да е наличен още при старата клавиатура (трябва да е инсталиран), след което се слага новата клавиатура, която трябва да се появи като руска в International настройките. Само някой да не бърка клавиатурите с превода на интерфейса, това най-горе е скрийншот от Installer за BG превода?

 8. stratsimir says:

  Bloody, имам Mobile Enhancer от преди, бях пробвал и по-старите клавиатури – но нямаше ефект.
  Предполагам, че проблемът се е получил понеже в началото бях слагал някакви руски клавиатури и след това ги изтрих. Не ми се занимава да префлашвам телефона, затова ще почакам докато 1.1.2 стане достъпен за такива като нас, на чиста инсталация едва ли ще има проблем 🙂

 9. Tony says:

  И аз имам Mobile Enchancer. Когато кача Бета 2 всичко е ок. Като кача Бета 4, Бета 2 си остава. Махна ли Бета 2 изчезва ми russian keyboard от International, но имам регионални настройки и език Български (тях си ги имам дори и да деинсталирам всички бети и mobile enchancer). Аз не съм качвал никакви руски клавиатури преди това. Само Mobile Enchancer и бета версиите на Атанас. Явно нещо се е омазало. Надявам се във финалната версия това да се оправи или някой да даде акъл как да го фиксна. Мерси предварително.

 10. atanas says:

  Препоръчвам следната процедура за инсталация на 1.1.1
  – дезинсталирайте всички стари клавиатури
  – дезинсталирайте Mobile Enhancer
  – сменете всички регионални настройки на English
  – презапалете телефона
  – инсталирайте Mobile Enhancer
  – презапалете
  – инсталирайте една от двете български клавиатури
  След това можете да смените и регионалните настройки на Български.
  В 1.1.2 клавиатурата не работи изобщо засега.
  Stratsimir, прати ми референцията за дарението на save-darina и ще ти пратя инструкции за фонетичната подредба.

 11. atanas says:

  Още едно уточнение: българската локализация на интерфейса и клавиатурата са независими една от друга. Когато инсталирате българския превод той не инсталира клавиатура и обратното, когато инсталирате клавиатурата тя не инсталира превода на български.
  След като излезе новата версия на клавиатурата на Карпенко мога да я сложа в един пакет с локализацията, но засега не е практично да се обединяват двете инсталации.

 12. zhivko says:

  Здравейте.В БГ интерфейса има леки пропуски.Например дразнещото “ДЗАК” на клавиатурата за набиране,което може да бъде аменено с далеч по-разбираемото “ОК” или просто да се премахне.
  Също така при неуспешно обаждане se появява надпис(меко казано) на руски.Би било хубаво да се преведе.И като за край искам да отбележа,че все още липсва подредба на номерата в телефонния указател на кирилица.Вместо това,ако имената са на кирилица,влизат в категория 1-9 или нещо такова…

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD