Ако имате собствен блог изграден на базата на безплатната платформа за управление WordPress вече можете да оптимизирате съдържанието си специално за читатели използващи iPhone. За целта трябва да изтеглите специален плъгин и тема за WordPress и да ги инсталирате във вашия блог, след което той ще разпознава автоматично обикновените посетители от тези с iPhone. Съответно стандартната тема на блога ще се показва за хора използващи обикновени компютри с големи екрани, а за потребителите на iPhone ще се стартира специално оптимизирана версия за по-малкия екран на мобилния телефон. Темата и плъгина за WordPress се нарича iWPhone, като освен с iPhone тя е съвместима и с мобилния браузър на iPod touch, който се явява нещо като “орязана” версия на мобилния телефон. Всъщност, това, което прави iWPhone плъгина е да разпознава вида на използвания от посетителя браузър (User Agent) и на база на него да се показва или стандартната или специализираната iPhone тема.

Идентификация на мобилното Safari (User Agent)
за iPhone: Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU like Mac OS X; en) AppleWebKit/420+ (KHTML, like Gecko) Version/3.0 Mobile/1A543a Safari/419.3
за iPod Touch: Mozila/5.0 (iPod; U; CPU like Mac OS X; en) AppleWebKit/420.1 (KHTML, like Gecko) Version/3.0 Mobile/3A101a Safari/419.3

На практика и двете устройства използват един и същи мобилен браузър Safari, но нарочно идентификационният стринг е специфичен, за да могат те да бъдат различавани. Добрата новина е, че iWPhone в своята последна (за сега) версия 0.1.2 разпознаван и двете устройства, така че за тях се появява специално оптимизираната тема.

За да изтеглите iPhone/iPod touch оптимизираната iWPhone тема и плъгин за WordPress…

 

Eдин коментар за iPhone оптимизирана тема за WordPress блогове

  1. I must say that overall I am really impressed with this blog.It is easy to see that you are passionate about your writing. If only I had your writing ability I look forward to more updates and will be returning.

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD