iphone-globul-20-mart


Този път слуховете за пускане на iPhone у нас не се оказаха лъжа и изглежда от Globul възнамеряват да пуснат в продажба iPhone 3G у нас още на 20-ти март, това според официален прес релийз на компанията. И до тук с добрите новини… най-ниската цена, на която можете да си вземете iPhone 3G 8GB е 819 лева с месечен план за 24.90 лева, а за 16-гигабайтовия модел (изглежда ще се предлага само черен!) най-евтино 979 лева със същия план. Телефоните естествено ще са заключени, само за ползване в мрежата на Globul, при което тези цени за устройствата изглеждат леко безумни… при все че за съвсем малко повече можете да си купите съвсем официално фабрично отключен iPhone в Европа, който освен това няма да е обвързан и с 12-месечен договор към мобилния оператор както е при Globul.

Естествено за момента липсва каквато и да е информация за добавянето на възможност за регистрация в iTunes и от България, а съответно и за пазаруване на музика и приложения за телефона онлайн от App Store. iTunes и AppStore все още са персона нон-грата в България, а и в Гърция предполагам, тъй като изглежда и там нямат достъп до тях все още по съвсем официален канал. A за Visual Voicemail дали са се сетили от Globul… обзалагам се че не, тъй като не се споменава абсолютно нищо и за тази интересна услуга, която се предлага на абонатите на мобилни оператори партньори на Apple. Всъщност на официалния сайт на Apple все още отсъства каквато и да е информация за това, че в България официално ще започне да се предлага iPhone 3G, или че такова нещо предстои в близко бъдеще. Tова, в комбинация с доста високите цени на самите устройства, които са обвързани с едногодишен договор към Globul и скъпи месечни планове, които не предлагат особено изгодни условия (включително за достъп до данни!) навежда на една неприятна мисъл. Става дума за това, че е много вероятно Globul да нямат официално споразумение с Apple да предлагат iPhone на нашия пазар, а са направили нещо покрай гръцката мобилна група, член на която са и партньорството си с Vodafone, които пък имат официален договор за предлагане на устройството на гръцкия пазар… Вероятно обаче ще трябва да почакаме до 20-ти преди да знаем със сигурност какви точно са отношенията между Globul и Apple и дали от мобилния оператор наистина пускат официално iPhone 3G за България както твърдят или пък не чак толкова официално.

За справка цените на Vodafone в Гърция на самите iPhone устройства са по-ниски от тези тук, но месечните планове са доста по-скъпи (за бизнес), като минималният е 30 евро, а максималният достига до 127.5 евро месечно. При най-евтиния план обаче 8-гигабайтовия iPhone 3G излиза 366.9 евро, а при най-скъпия е едва 96.9 евро, като за 16G версията цените са съответно между 450.9 до едва 180.9 евро. При персоналните планове цените на пакетите са между 20 и 133 евро мечесно, като телефоните са малко по-скъпи за най-евтиния тарифен план. Прави впечатление обаче, че и в двете страни предлаганите към плановете обеми интернет трафик не са особено щедри, като условията на Глобул определено са значително по-добри (само да не се налага пак превключване между дейта и войс линия за интернет достъпа).

А може би в цялото нещо са замесени и от T-Mobile, за които се говори неофициално че са истинския доставчик на телефоните за Globul, което ако се окаже вярно потвърждава опасението че реално няма официална продажба, защото липсва директна договорка с Apple…

Към страницата за iPhone 3G на сайта на Глобул…
Към страницата с бизнес тарифите на Vodafone в Гърция за iPhone 3G…
Към страницата с пресоналните тарифни планове на Vodafone в Гърция за iPhone 3G…
Споделете вашето мнение, впечатления или информация по темата за Globul и във форума…

Ключови думи:  

34 коментара за iPhone 3G от Globul на 20 март… официално?

 1. xotspot says:

  Условията са приемливи за нашата страна, жалко само че няма флатрейт.
  А за iTunes и досега не беше проблем с регистрация през Румъния, така че не виждам проблема за “легалното” влизане на Apple в България.

  Както вече казах пускането на телефона е много ненавременно.

 2. peter says:

  250MB-750MB на месец? Тия хора са се побъркали, а някой да има представа защо още няма нищо в сайта на Apple за България, като страна продаваща iPhone?

 3. jumbo says:

  проредното уливане по български……
  каква е файдата да си вземаш телефон от оператор при тази секира

  а колкото до мобилния нет….. там просто без коментар….

 4. Longanlon says:

  тцтцтц в сащ 2г-тата са по $199, а 3г-тата по $299 с договор…. Какви са толкова по-големите разходи на глобул, та надува така цените на апаратите?!?

  Те затова половината българи си накупиха айфони от чужбина, а тия в магазините на глобул седят като в музей

 5. Shortandum says:

  Longanlon, моля те не се прави на интересен за сметка на незапознатите. В щатите iPhone 3G от AT&T ти излиза приблизително 3000лв. за две години след всички такси, докато при обявените от Globul цени таванът е близо два пъти по-нисък. Който реши че не му е на сметка да си го купува от където намери за добре. Както отбелязаха преди мен, условията не са толкова зле като за нашата мила татковина.

  Има непотвърдена информация, че App Store ще може да се ползва и в България – подробности другия петък. Колкото до липса на информация в сайта на Apple, щеше да е прецедент ако бяха обявили нещо предварително, така че ще почакаме. Ако на 17ти ще правят preview на iPhone OS 3.0 просто няма смисъл да излизат с PR за Булгаристан половин седмица по-рано.

 6. Shortandum says:

  И още нещо – уважавам автора на тази новина за желанието му да научи пълната истина зад обявения старт на iPhone в България, само че тенденциозните глупости и откровените лъжи на които базира догадките си не ми вдъхват голямо доверие. Факт е че за момента можем само да спекулираме, но нека не прекаляваме…

 7. todor says:

  Както и да го гледаме отключен айфон е 1200-1400 лева по нормалните магазини в Бг. Просто е глупаво да се взима на договор.

 8. Bloody says:

  “Вероятно обаче ще трябва да почакаме до 20-ти преди да знаем със сигурност какви точно са отношенията между Globul и Apple и дали от мобилния оператор наистина пускат официално iPhone 3G за България както твърдят или пък не чак толкова официално.”

 9. МА®TИ ™ says:

  Добре бе какви спекулациий, какви слухове мисля че линк-а в по предния пост говори всичко http://www.globul.bg/bg/iphone_programs.html !!!
  Който му изнася ще си вземе апарат при предлаганите условия, а който не ми жив , здрав!
  Не забравяйте че сме в БЪЛГАРИЯ , а не в САЩ или в някой по добре устоена държава по света!
  Тука колкото по бързо свикне човек толкова по добре!
  Това е!
  Има доста стари абонати на Глобул който ще намажат от тези програми!
  Е поне вече телефона се предлага легално и тук…по добре късно от колкото никога!!! хехехе

 10. GLOBUL says:

  Всеки, закупил iPhone от GLOBUL ще има моментален достъп до iTunes и Аpp Store. Dостъпът до iTunes е част от процеса по “отключване” на телефона, доколкото знам. Koлкото до App Store – и до него има достъп. Защо Епъл да не дадат достъп до него – те просто не могат да загубят?
  Единственото, което засега не е направено е, че няма български версии на двете неща.

 11. user says:

  аз пък ще съм много недоволен ако има iTunes в България. Пак ще подгонят Арена за нелегалните мп3ки, този път от Apple.

 12. Kiro says:

  Намали гледането на фантастика.

 13. kill zone says:

  Абе вие напушени тревомани все недоволствате дамусе незнае радвайте се най-после ще има iphone легално на доста добра цена това си е великолепно.Съшто не разбрах кво недоволствате за трафика 500-700mb
  на месец нормално си е стандартно бих допънил такаче дане се оплаквате
  телефона си струва парите до последния лев.

 14. peter says:

  “напушени тревомани”? Пич 250МБ за какво може да ти стигнат? Да свалиш 2 приложения, или да провериш 2 пъти пощата. И какво като е легално, не виждам никакви предимства за момента, нито улеснения в iTunes/App Store и т.н. Ако искат да привлечат клиенти да се постараят повече

 15. Shortandum says:

  250MB са около 4 часа и половина онлайн радио или към 1000 уеб страници. Все пак това е само за 3G и/или EDGE мрежата, трафикът ти през WiFi не влиза в тази цифра.

 16. МА®TИ ™ says:

  Добре който го устройва ще си вземе iPhone от Глобул , който не да си вземе някой за тия при от САЩ без произход и гаранция…. 😉
  или още по добрия вариант за около 1100-1200 лв от разни “бизнесмени” в Интернет!
  Изберете сами!
  Според мен цените на глобул са си напълно нормални я вижте в съседна гърция от Vodafone как стоят нещата, плачебно просто!
  Радвайте се и на това!

 17. Todor says:

  МА®TИ ™ , в нета има няколко магазина, които предлагат отключени айфони за по 1200 лева с гаранция минимум година. в Гърция отключен айфон е 500 и 560 евро. Предполагам можеш да събираш и изваждаш. Офертите на Глобул са просто безумни. 800 лева за заключен телефон, който те обвъзва с довогов… стига бе, тва е чак смешно.

 18. Mirkoni says:

  И аз подкрепям Марти. Навсякъде, iPhone-а не е евтин (ниската цена на апарата се компенсира със висока месечна такса). Така, че офертата на Глобул не е лоша освен това си имаш и data, което е важното. Проста сметка 840 лв. телефон и 240 лв. такси за една година = 1040 лв. Ако си го вземеш отключен от някой от пичовете във форума 1150лв. и оттам нататък месечните такси. Пък и една година договор е нормално, всички оператори в България, те обвързват с договор минимум година. Така, че като за начало мисля, че си е чудесно. Особенно ако пуснат официално App Store.

 19. Shortandum says:

  Не мога да разбера каква е логиката, по която отключен iPhone с 0MB, 0 минути и 0 SMS-a на месец излиза по-евтино. И обвинявате другите, че не могат да смятат…

  Разбира се, всеки преценява за себе си, но аз нямам проблем с това че телефонът е заключен. Клиент съм на Глобул от дълги години на програма за корпоративни клиенти и не смятам да променям това в близката година.

  Вземете си го с договор към друг оператор и се наслаждавайте на свободата да плащате по 2.50лв/MB за мобилен интернет.

 20. Shortandum says:

  И последно от мен, направих си труда да събера набързо малко цифри. Ето как изглеждат условията на трите оператора:

  http://store.picbg.net/pubpic/B7/1F/3cc511309eb9b71f.png

 21. владо says:

  на 20 март apple има официално събитие, на което ще анонсират и 3.0 на софтуера, която по слухове ще има и MMS, та може в 3.0 да има и официално български, както вероятно, тогава ще отключат и apple store за България. Струва ми се да е възможно това да се случи. Още повече, че собственик (ама истински, не като Мтел и Vodafone) на Globul/OTE е Deutsche Телеком, което ме кара да си мисля, че ще си е официален launch. Едва ли Глобул ще се занимава да прави специални тарифи и т.н., ако ще правят нещо каубойско.

 22. Apostolov says:

  v london se prodava na pay as you go ot O2 za 350 paunda. Plashtash i si trygvash. Nqma dogovori nqma nishto. Porychvaite na priqteli da vi kupqt. Zabravete za germanosi i mteli i podobni… Vsichki sa izmamnici v bg.

 23. Apostolov says:

  a da zabravih che v cenata se vkluchva 1 god free internet. Sorry che ne pisha na bg ama pisha ot telefona i nqmam kirilizaciq. Cheers!

 24. БennyLava says:

  @Апостолов
  добра цена за без поддръжка и гаранция. Така де, няма да се юрна до Лондон да си сменя батерията…
  А безплатния интернет е само в UK, така че мен не ме касае… А Wi-Fi си е безплатен в повечето случаи:-)
  @Владо
  Не знам за Епъл – ГЛОБУЛ имат официално събитие на 20 в магазина им на Витошка… Една муха ми каза, че ще има лотария за безплатен iPhone (ама с договора към ГЛОБУЛ, естествено:) Вервам и аз на таз муха…

 25. Някой от вас знае ли, дали ще можем да си ъпгрейдваме старите айфони през айтюнс ако и без това сме си на глобул?

 26. sash says:

  T-Mobile opredelia cenata na aparata za monenta. Shte ima dostap v iTunes samo do applications, no ne i musica, filmi i etc. Prosto ne sme pazar za takiva neshta, a i nikoi niama da se zanimava s pravata za BG, kadeto vsichko e piratsko. Savsem skoro shte ima i link na globul v apple.com, vsichko e vapros na vreme. Tova si e chist test, TMobile si pravi prouchvane na pazara, za da znae kak varvi… No kato znam, che nikoi v BG ne iska da plashta abonament poveche ot 5lv i iska vsichko da mu e free edva li tozi iphone shte ima uspeh. Niama da mozete da si updatevate starite tel, dori i da ste na globul. Inache vbsichko si e official, shte ima i service i etc. i lotaria i bezplatni tel i razni drugi gluposti. Ako pitate men, na koito gprs-a i razgovorite sa mi free, po-dobre si smeniate tel na 3-4 meseca, po-zabavno e ot touch screen i etc…

 27. iphone says:

  леко наредена работа е Глобул 🙂

 28. kill zone says:

  Ти ще ми казваш кога да си сменям тела друг път.

 29. BennyLava says:

  И в Хърватска и Македония знам, че нямат App Store и iTunes… Май и тука няма да има официално…

 30. Lacho70921 says:

  Не мисля че ако си обдейтниш талефона ще ти работи Ипфона след това ако нямат договор Глабул с Апле.

 31. Iphone says:

  Globul имат договор за продажбата на Iphone с Apple.Продажбата ще се извършва само от хора които са получели сертификат от Apple и преминали техен тест.Телефона ще е кодиран за Globul но клиентите ще могат да си разкодират телефона ако пожелаят.Отключването ще става в магазините.Ще се пускат заявките до Globul оттам до Apple и в 4 дневен срок телефона ще се разкодирва.

 32. JD says:

  И все пак се оказа, че Глобул не пускат телефона официално?
  http://www.apple.com/iphone/countries/

 33. Yani says:

  Аз си купих моя 3Г за 4000 шведски крони което беше около 400 евро с договор за 18 месеца. На месец плащам 5 евро с 5000 безплатни смса и неограничено говоря с всички абонати на телия. Допълнително плащам около 20 евро за неограничен интернет. Не мисля че цените в БГ са високи. Съветвам всеки да си вземе телефон с валидна гаранция, защото аз моя го сменям за 3ти път поради дефект в 3Г чипа. А доколкото се сещам тия мижави интернет търговци ще продадат и майките си само и само да не признаят гаранцията на телефоните. Накрая ще изкарат вас виновни че телефона ви не работи :).

 34. Tisho says:

  За инфо – http://www.apple.com/bg/iphone/.

  Излиза, че все пак има споразумение между Globul & Apple…

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD