iphone-3gs


Днес от Apple официално представиха новата версия на iPhone, която вече се нарича iPhone 3G S (S идва от Speed), като тя ще влезе в продажба чак на 19-ти юни и ще се предлага във версия с 16GB и 32GB капацитет, в бяла и черна версия. Това разбира се важи за територията на САЩ, където цената на апаратите ще бъде съответно 199$ и 299$, но естествено при сключване на двугодишен договор с AT&T (без обвързване определено ще струват повече). В България официално телефона би трябвало да се появи в продажба чак през юли, което си е след един месец и то ако от Globul наистина го пуснат тогава, като не се знае и какви ще са цените тук. Най-важното е, че новата версия на телефона ще изглежда по абсолютно същия начин като настоящата 3G версия на iPhone, като разликите ще са вътре в корпуса на устройството, макар все още някои от тях да не са съвсем ясни…

Това, което се знае е, че в iPhone 3G S трябва да е по-бърз (до 2 пъти според Apple), което означава, че вероятно имаме по-бърза честота на процесора и/или по-голям обем системна памет, но все още конкретна информация липсва. Всъщност напълно възможно е подобрението в скоростта да не е постигнато с наличието на повече и по-бързи хардуерни подсистеми, а да е в следствие на значителни софтуерни оптимизации и повишена работна честота на основния процесор в телефона. Това естествено предстои тепърва да бъде разгадано, тъй като от Apple определено не бързат да се хвалят с хардуерните параметри на своя нов телефон, а по-скоро наблягат на подобрената функционалност.

Това, с което със сигурност се различава iPhone 3G S от iPhone 3G е наличието на 3-мегапикселна камера с автофокус и официална възможност за запис на видеоклипове (VGA резолюция и 30 кадъра в секунда). Освен автоматичен фокус налице са и специални режими за макро фотография, както и за снимане в условия с ниска осветеност (например вечер), така че да може да получите по-добри снимки, без да е необходимо да прибягвате до нуждите на допълнителен софтуер. Друга важна особеност е наличието на функционалност на компас в новия модел, който разчита на вграден магнитометър (сензор, който отчита магнитното поле на земята). Добавена и е възможност за гласово управление на устройството, нещо, което е интересно тъй като реално не би трябвало да изисква специализиран хардуер, но за съжаление не се споменава като нова възможност добавяна от версия 3.0 на операционната система за iPhone, която също предстои да бъде обявена съвсем скоро (17-ти юни).

Сред другите дребни разлики между настоящия 3G и новия 3G S модел са неща, като например увеличение на теглото с цели 2 грама при обновения модел и наличието на поддръжка на Bluetooth стандарта версия 2.1 спрямо 2.0 до сега. От Apple обещават и известно подобрение във времето на автономна работа на телефона най-вече при слушане на музика, гледане на видео или браузване през Wi-Fi. Налице е известно подобрение в ефективността на батерията при провеждане на разговори през 2G мрежата, като времето за ползване при говорене или браузване през 3G мрежа си остава същото, както това важи и за до 300 часа в режим на изчакване (standby). За съжаление информацията за ползване на екран на база на OLED технологията не се оказа вярна, а това е нещо, което определено би подобрило значително образа и енергийната ефективност на телефона… може би догодина. Не на последно място остава и факта, че в новия iPhone 3G S от Apple са наблегнали и на по-екологично съобразното производство, нещо, за което до неотдавна бяха доста критикувани от различни еко организации.

В крайна сметка повечето от нововъведенията за iPhone ще дойдат от новия фирмуер версия 3.0, който се очаква да бъде официално пуснат на 17-ти юни – два дни преди пускането в продажба на новия iPhone 3G S. Това, което очакваме в новата версия на софтуера са най-вече: официална поддръжка на MMS, Copy/Paste функционалност, вертикален режим на клавиатурата в официалните приложения, подобрено търсене по пример на Spotlight в MAC OS X, запис на гласови бележки, поддръжка на стерео Bluetooth хендсфри, споделяне на интернет достъп от телефона на лаптоп или настолен компютър, оптимизиран като функционалност и бързодействие Safari браузър, нови клавиатури и локализации (все още не е сигурно каква е ситуацията с българския) и още доста не толкова важни подобрения. По-важното в случая е, че обновената версия на системния софтуер добавя редица нови възможности за разработка на интересни и иновативни приложения, така че съвсем скоро вероятно ще станем свидетели на поредния бум в софтуера за iPhone. Имайте предвид, че iPhone OS 3.0 ще бъде напълно безплатен ъпдейт за всички притежатели на мобилни телефони на Apple (без значение от версията), но не и за собствениците на iPod touch, които ще трябва да заплатят малка такса за него.

Ключови думи:  

14 коментара за iPhone 3GS – Повече от същото или???

 1. xotspot.com says:

  Очаквах повече от iPhone, промените са козметични. Може би единственият положителен момент е, че цената на “старите” телефони бързо ще падне.

 2. Воден дух says:

  Еха, още месец и аз ще съм горд собственик на ябълково бижу! Да живеят “Епъл” и “Глобул” – вече и ние ставаме “бяла” държава!

 3. Aziro says:

  Ок е, не не разбирам защо са ни прецакали притежателите на 3G, защо няма да имаме възможност да снимаме видео и да ползваме гласовите команди на телефона. Има ли начин да си инсталираме 3GS софтуер на 3G? Благодаря ви предварително!

 4. ivoiv says:

  Промените са доста сериозни отвътре!
  Притежателите на 3G имат по-слаба и явно неспособна на видеозапис камера, както навярно и неспособен на натоварването при гласови команди и видео процесор.
  Днес звънях на приятел в корпоративния отдел на Глобул за информация за новия модел, но той дори не знаеше, че е излязъл. Току що изгледах конференцията WWDC на Apple от онзи ден и за голяма радост накрая при обявяването на излизането на пазара на “iPhone 3g s” забелязах на първо място и нашата скромна държавичка България (понеже бяха подредеми по азбучен ред, разбира се:) наредена за 9-ти Юли LOL
  Дано и от Глобул да знаят за това 😀

 5. ppepyno says:

  И аз го чакам с нетърпение още повече че все още съм със най-първата версия и е време за промяна , а както виждам и май ще е хубава. Не знам хората които го критикуват какво искат ,но да не забравят че това все пак е телефон (преди всичко) ако искат да снимат да си вземат камера или за интернет съответно лаптоп. На света няма телефон ,който да прави хубави снимки сравними дори и с най-лошият фотоапарат, а за заместване на компютъра не може и дума да става. Така че нищо не ни остава освен да го чакаме с нетърпение и да знаем че имаме телефон отново с една крачка пред всички останали.

 6. gogich says:

  Точно така Iphone пред всички.

 7. Алекс says:

  Според информация в уикипедия (http://en.wikipedia.org/wiki/IPhone) iPhone 3GS е с нов процесор 600 MHz ARM Cortex-A8, а също и с нов графичен ускорител PowerVR SGX. Личното ми мнение е, че този модел е нещо като предвестник на iPhone 4G, който предполагам ще е с подобни характеристики, но с 5 MP камера, OLED дисплей и нов дизайн. Надявам се от Apple да ни изненадат приятно и да ни покажат нещо подобно до края на годината!

 8. ha! says:

  Ако батерията държи с 40-50% повече ще си го взема.

 9. ... says:

  2G == второ поколение мобилни мрежи, а не Apple телефон
  3G == трето поколение мобилни мрежи, а не Apple телефон
  4G == четвърто поколение с мрежа за което засега не разполага нито един мобилен оператор в Европа или САЩ …

  А и като се има предвид че във САЩ прехода към 3-то поколение е в началото си едвали вскоро време ще видим апарат за 4-то поколение …

 10. Adamov says:

  Хора разберете, НЕ СТАВА ДУМА за 09.юли. Става дума за юли 2009та година. Точно заради това има апостров. July ’09. Най-често спряганите дати са 26ти или 28ми т.е. края на следващия месец.

 11. hameleon says:

  Много ми е странно. Аз сега разбирам че има iPhone 3G S. Мислех си че iPhone 3G e с два цвята бял и черен а то се окзва обратното. Защо Apple не създадат един iPhone 3G. Това е голяма обърквация. И защо България не може да има App Store. Това е ужасно. Мислех да си купувам iPhone 3G но май ще се окаже че няма да си го купя поради ред глупави причини и то все дето България не го позволява! Няма карти защото от Google maps не направили и сега и с тези Apps. Това е много глупаво. Щом България не може да включва тези неща защо изобщо са пуснали iPhone 3G на продажба тук.

 12. ywo says:

  пьлни боклуци са вси4ки телефони на APLLE

 13. […] за iPhone 3GS в българските блогове iPhone 3G S – Повече от същото или??? – iphone-bulgaria.com Всичко за iPhone 3GS… *Updated* – strangera.com […]

 14. Muddy was the master, the King of the Chicago South-Side Blues. Thanks for this.

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD