Изглежда вътрешния филтър в камерата на iPhone е доста читав, защото при добавяне на IR Pass филтър (блокиращ видимата светлина и пропускащ само инфрачервената) достигащата до сензора инфрачервена светлина е сравнително малко…Същото обаче не може да се каже при добавянето на UV Pass филтър (пропускащ само ултравиолетовата светлина), което може да се приеме и за известен плюс, ако възнамерявате да си играете на частен детектив със своя телефон. CSI anyone?Добрата новина все пак е, че получаваните от апарата снимки не могат да бъдат кой знае колко подобрени с помощта на допълнителни филтри. Достигащата до сензора на камерата ултравиолетова и инфрачервена светлина изглежда все пак не пречи кой знае колко на получаването на нормални резултати във видимия спектър. Опитайте се да откриете по-сериозна разлика в двете половини на горното изображение и да познаете коя от тях е без филтри и коя е с IR и UV Block филтри. Като резултат мога да заключа, че влиянието на горната (IR) и долната (UV) граница от невидимия за човешкото зрение, но видим за цифровия сензор, светлинен спектър върху качеството на получените снимки е незначително, което говори положително за изпълнението на камерата. Нещо, което въобще не може да се каже за вградените двумегапикселни камери на някои други марки мобилни телефони…

 

10 коментара за IR и UV чувствителност на камерата на iPhone

 1. iliyan says:

  kude da namerq I-phone?

 2. Bloody says:

  Ами например започни от тук: Вие Купувате или Продавате iPhone…

 3. Дани says:

  Това вградени филтри ли са или външни?

 4. Bloody says:

  Външни естествено… 😉

 5. Дани says:

  хммм помислих си че пак съм изпуснал нещо по iPhone-a….

 6. Петър Адамов says:

  а тези филтри какви са точно ?

  ________________________________
  иии най-накрая махнах тоя CallForwarding да не ми излиза…

 7. taf says:

  би ли споделил как го махна по точно- мисля че това зависи само от мтел?

 8. Петър Адамов says:

  не. не зависи само от мтел или оператора. в зависимост от фирмуеара използваш ibrick, winscp или iPhoneList за връзка с файловата система. /var/root/Library/Preferences/com.apple.carrier.plist влизаш тук и въпросния файл com.apple.carrier.plist го сваляш на компютъра.отваряш го с текстов редактор и там където пише:
  ShowCallForwarding

  а те са 2 места
  true го сменяш с false
  запазваш промените и след това този файл го качваш на телефона като презаписваш стария. рестартираш телефона и си готов.
  добре е да си направиш едно копие на оригиналния файл ако евентуално нещо се обърка, но би трябвало да няма проблеми. 🙂
  поздрави

 9. GVB says:

  Друга доста приятна програма, която може да се ползва за браузване във файловете на iPhone е “iPhoneBrowser”.

 10. A lot of thanks for sharing this fine piece. Extremely interesting ideas! (as always, btw)

Твоето мнение по темата


Кирилица: WebKBD